Quesadillas – eller snarare beandillas – med vita bönor

Med tanke på de senaste årens mäktiga tillskott av veganprodukter tycker jag det är roligare än någonsin att äta vegankost. Hur underbart är det inte att få upptäcka nya varor varje gång jag handlar mat? Samtidigt har en stor del av mig tröttnat på att äta halvfabrikat och det enda sättet att råda bot på ledsnaden är att laga maten hyfsat från grunden. Det här leder in mig på blogginläggets tema: mat med vita bönor.

veganska quesadillas
Bild: © Dubravina / iStock

I fredags var jag å ena sidan sugen på tacoinspirerad mat men ville å andra sidan inte göra tacofärs på klassisk vegofärs. Jag ville inte heller äta veganost, har aldrig varit en ostmänniska. Efter en stunds googlande kom jag fram till att fredagsmålet skulle bli beandillas med en bas av vita bönor. Beandillas är som quesadillas med bönor i stället för med ost, ja, du fattar. Genom att mixa vita bönor med kryddor och annat gott får du en krämig bönpasta att lägga mellan tortillas.

Vita bönor i stället för ost i quesadillas

Jag improviserade mina beandillas utifrån ett recept jag hittat på Vegomagasinet, på Vegomagasinet.se. Läs med fokus på improviserade, för jag håller mig sällan till ursprungsreceptet. Det får bära eller brista. Förutom vita bönor rörde jag ner passerade tomater, färsk chili, chilipulver, vitlökspulver, salt och matolja i basen, som jag mixade med stavmixer. Därefter rörde jag ner ett paket svarta bönor, för konsistensens skull.

Bönbasen blev ett slags bönspread som jag enkelt kunde bre på en tortilla och sedan lägga en tortilla över – och steka i matolja. Hur blev denna veganska variant på quesadillas? Ganska god. För att vara ärlig är jag inte jättevan vid vita bönor och upplever därför smaken som en aning konstig. Det ska jag ändra på! Jag har inte heller hittat min ultimata smaksättning av bönorna ännu – en anledning till att leka loss i köket.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

8 kommentarer

 1. Men så gott det låter!! Jag älskar att testa nya saker men är så dålig på det och fastnar ofta i halvfabrikat träsket. Tack för tips.

  1. Det är väldigt, väldigt enkelt att fastna i halvfabrikatsträsket. Känner igen mig alltför väl, tyvärr. Men jag blir bättre och bättre på att undvika det. Faller så klart i gropen igen extra stressiga veckor.

 2. Är ju inte så förtjust i just bönor, men det kanske funkar med bättre kryddor? Äter ju iof allt så behöver inte leta alternativ 🙂

  1. Jag vet inte heller om jag egentligen gillar vita bönor, men börjar vänja mig alltmer vid dem. Kryddning – och bra sådan – är ett plus. Har du förslag på vettiga kryddor för bönorna?

  1. Jag äter vegankost 100 procent. Har gjort det i flera år och gjorde det även under en period i tonåren. Det gäller att hitta sin grej. Min kropp pallar inte animalier så jag har successivt uteslutit mer och mer och nu är det, som skrivet, 100 procent vego som gäller. Kommer nog aldrig gå tillbaka till annan kost, faktiskt. Tipsa gärna om goda recept på vita bönor, jag behöver inspo.

 3. Det låter riktigt gott:) jag själv är inte så förtjust i bönor alls faktiskt men kan äta vita bönar i bland 🙂

  1. Har du någon annan böna du hellre äter, eller tycker du bönor är mindre goda överlag? Jag försöker vänja mig vid bönsmaken och det går framåt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *