Är Pernilla Stalfelts Bajsboken världens bästa bilderbok?

Pernilla Stalfelts böcker

När ett av mina syskonbarn var tre år var bajs typ det roligaste hon visste. Som hon skrattade åt sina bajsskämt! Jag ville uppmuntra henne och köpte till brorsans och svägerskans förskräckelse Pernilla Stalfelts oerhört populära bilderbok Bajsboken. Ett fantastiskt drag, måste jag säga. Syskonbarnet älskade boken och vi har haft så många fina stunder tillsammans när vi läst den.

Handlingen i Pernilla Stalfelts Bajsboken

Kanske inte så överraskande handlar Bajsboken om bajs. Stalfelt har säkerligen hämtat inspiration från kiss- och bajsåldern, som ju många barn varit i någon gång. Om man nu känner ett barn som är tokfascinerad av bajs och kiss, varför ska man då läsa en bajsbok för hen?

Bajsboken
Helfestliga illustrationer på bokomslaget, va!?

Jag är av uppfattningen att man som vuxen inte ska vara rädd för att prata med barn om pinsamma saker. Pernilla Stalfelt ger dessutom vägledning i kiss- och bajsträsket genom att berätta om det på ett humoristiskt men avdramatiserande sätt. Hon lyfter till och med varför en del vuxna inte vill höra om bajs:

”Prutt och bajs är roligt tycker nästan alla barn, men inte vuxna.
Dom kan bli ledsna om man säger bajskorv rakt ut.

Dom tycker bättre om när man säger något trevligt…
som inte luktar illa och är brunt.”

Information om det fullt rimliga vävs samman med fantasterier – vad händer om man bygger ett hus av bajs, hur spelar man en bajsteater och vilken är texten till bajssången? Jag vet hur många gånger jag och mitt syskonbarn fastnat vid ett av Bajsbokens uppslag.

Det är uppslaget om att gå på toa på utedass och om hur bajshinkarna på utedassen hämtas av dassbilen. ”Tänk om några står och väntar på bussen och dassbilen kör förbi jättefort!” fabulerar Pernilla Stalfelt. Ja, tänk om…

Så bra är bilderboken om bajs

Som du säkert förstår har jag en speciell relation till Pernilla Stalfelts Bajsboken, en sådan där fin relation man kan ha till mästerliga böcker. Jag älskar hur hon tar barnens nyfikenhet på allvar, hur hon inte snackar bort frågorna om bajs, kiss och pruttar. Hur storartat är inte det, liksom?

Jag ger Bajsboken fem stjärnor i betyg. Det förtjänar bilderboken lätt!

Bajsboken riktar sig främst till barn i läsåldern 3 till 6 år – kanske att målgruppen är perfekt uttänkt! Jag har nämligen märkt att syskonbarnet, som nu börjat i f-klass, inte längre är lika road av kiss- och bajshumor. Men ibland slår humorn till igen! Så finurlig och engagerande som Stalfelts bajsbok är, räknar jag den som en av typ världens bästa bilderböcker.

Den är definitivt en av de bästa barnböckerna jag läst.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

10 kommentarer

 1. Undra om inte mitt barnbarn fick den i namngivningspresent 🙂 Förstod jag det rätt var det av en lärare 🙂

 2. Har hört talas om den boken. Många säger att den ålder är mellan 3-4 år. Men inte fören nu märks detta på min ena dotter och hon är äldre.

  1. Humorn i boken passar nog de flesta åldrar och en del av skämten behöver man kanske vara något större för att förstå. Kul att din dotter läst boken!

  1. Bajsboken är nog en riktig klassiker. Blev så glad när jag först hittade denna skatt och såg framför mig hur glad syskonbarnet skulle bli.

   Vad läser ni för böcker nu?

  1. Ja, Pernilla Stalfelt är en fantastisk berättare. Jag tycker också om hennes andra böcker. Vad fint att ni har en bok som ni läst i ett par generationer. 💖

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *