Kasta, räkna och måla – ett enkelt tärningsspel för barn

enkla tärningsspel för barn
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Vilken dag! Jag har lekt med femåriga brorsdottern Leia. Tio lekar. Minst. Och så har vi spelat spel. Fiskespelet, Lusen och en färgglad version av Jenga. Jag är trött. Såklart. Men kom hem med massor av inspiration och i kväll har jag kreerat ett tärningsspel med Leia i åtanke. Hon älskar att tävla – och mest av allt att vinna. Saker ska också gå snabbt. Så här, Leia, ett snabbt, tävlingsinriktat spel du antingen kan spela med – läs mot – faster eller på egen hand. 💖

Så spelar du detta tärningsspel   

Jag har valt att ge tärningsspelet samma design som mina pedagogiska målarbilder i Sagotanten-butiken på Skolmagi.nu. Om du klickar här kan du kika på mitt blom- och insektsalfabet alternativt på mina blad för att matcha versaler med gemener – också dessa målarbilder med blommor och insekter på.

Hur fungerar detta tärningsspel, då? Först laddar du ner gratisspelet bland mina printables eller, såklart enklast, via nedladdningslänken här i inlägget. Därefter plockar du fram ett par tärningar och färgpennor. Nu kan du göra på två sätt: antingen så spelar du för dig själv eller så spelar du mot en annan. Vid solospel slår du en tärning, räknar prickarna på den och letar upp siffran som matchar antalet. När du hittar matchningen målar du figuren.

Om du spelar solo kör du två gånger om. Då färglägger du både blommorna och insekterna. Om du däremot har en motspelare tävlar ni om vem som hinner måla sina figurer först. En av er har blommorna och en av er har insekterna. Enklare än så här blir knappast ett tärningsspel, men det är ett smart sätt att lära sig räkna och känna igen siffror. Prova, vet jag!

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *