Hur spelar man Finns i sjön?

Hur spelar man Finns i sjön? Det ska jag berätta här. Jag ska också fortsätta gotta mig i hur fint det var att spela kort med snart sexåriga syskonbarnet Leia för första gången, att se henne upptäcka hur rolig en gammal hederlig kortlek kan vara. Om du vill läsa om de vanliga spelreglerna kan du skrolla ner i texten. Allra först kommer jag nämligen dela med mig av hur vi lade upp spelet för att inte göra det avskräckande för ett barn som aldrig spelat kort förut.

Hur spelar man kortspel med barn?

För enkelhetens skull bildade jag och Leia lag med henne som lagledare. Hennes farmor och farfar var två egna lag, så totalt var vi tre spelare. Vi begränsade antalet kort att börja med till fem. Leia fick god tid på sig att titta på och räkna symbolerna på korten. Resten av kortleken lade vi i en nedvänd hög.

Leia tittade på de kort hon hade, jag undrade vilket hon ville fråga om och vem hon ville fråga. Hon valde ett kort, räknade symbolerna och slungade sedan förtjust i väg första frågan till sin farfar. Hur vi spelade Finns i sjön med Leia skiljer sig inte så mycket från hur kortspelet brukar spelas. Den väsentligaste skillnaden var lugnet i det, skulle jag mena, att vi alla gav henne tid att räkna korten och minnas de tidigare rundorna utan stress.

finns i sjön regler
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Även om farmor och farfar var lite väl snälla ibland, var det Leia som nästan helt på egen hand spelade Finns i sjön. Jag fanns där mest som en hjälpande hand, för att sortera korten. För att det inte skulle bli rörigt med tio femton kort på handen lade jag korten vi hade flera av i en egen liten hög. Det var alldeles lagom att bara ha ett kort av varje valör på handen.

Nu är jag ingen mästare på att lära barn kortspel. Långt ifrån! Så här i efterhand slår det mig bara hur viktigt det var att ingen av oss vuxna försökte skynda på spelets gång och att vi inte heller försökte ta över Leias spel. Under spelet fick hon många roliga chanser att räkna och klura – har jag berättat hur mycket jag älskar att förena lek och lärande? (Kanske en eller annan gång.)

Hur spelar man Finns i sjön enligt reglerna?

När jag själv efterforskar de mest klassiska reglerna för hur man spelar Finns i sjön, upptäcker jag att det finns ett barnspel med samma namn som kortspelet. Barnspelet bygger på klassikern och beskrivs som ett spel i samma anda som Svarte Petter och Löjliga familjen, två andra kortspel för barn och vuxna. Regelbeskrivningen här nedanför avser spelet med en vanlig kortlek bestående av 52 kort.

Kortspelets mål

Målet med kortspelet är att samla på fyrtal i samma valör. Den som har flest fyrtal när kortleken är tömd vinner spelet.

Antal spelare

Två till fem spelare kan spela Finns i sjön mot varandra, men spelet flyter oftast på som bäst när det är tre till fyra spelare som deltar.

Så spelas Finns i sjön

Spelomgången inleds med att kortleken blandas och att varje spelare tilldelas sju kort. Resterande kort läggs i en hög mellan deltagarna. Därefter tittar var och en på sin hand – finns där redan kort med samma valör? Den förste spelaren väljer ett kort att samla på. Om kortet är en sjua frågar spelaren någon av de andra om denne har en sjua.

Den andre spelaren måste lämna över alla sjuor den har på handen och om den inte har en eller flera sjuor säger den FINNS I SJÖN. Spelaren som frågade får då dra ett kort från högen och turen går över till näste man. Så länge man gissar rätt får man fortsätta att fråga runt efter kort. Givetvis frågar man vilken av motspelarna man vill.

Knepet här är att hålla reda på vilka kort de andra spelarna frågat om. Det är också det som är det roliga med Finns i sjön, tycker jag.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

12 kommentarer

  1. Ja, Finns i sjön är verkligen nostalgi och därför är det så himla roligt att prova det gamla kortspelet med minstingarna för att se vad de tycker. I det här fallet blev det ju riktigt lyckat. 😃

 1. Så mysigt att spela kort och att hon blev så glad av att lära sig! Jag älskade också att spela finns i sjön när jag var liten:)

  1. Glädjen i hennes ögon och hennes bubblande skratt var helt klart ett magiskt ögonblick.

 2. Vi spelade ofta just ”Finns i sjön” med sönerna när de var små … många fina minnen så här många år senare 🙂

  1. Vad många fina stunder man ändå haft när man spelat spel tillsammans! 💖

  1. Å, vad roligt att läsa att du också gillar tv-spel. Jag med, alltså!

   Man ska aldrig underskatta enkla spel. Memory spelar jag dock helst inte med syskonbarnet, hon är nämligen en inbiten OCH oförbätterlig fuskare. 😅

 3. Jag tycker också att det är kul att spela kortspel! Speciellt finns i sjön tyckte jag som barn var så kul att spela. Tycker en idag att kortspel är kul men idag blir det mer vänd 10:a

  1. Vändtia har jag ingen koll på vad det är, var därför tvungen att googla. Tack för tipset på kortspel! Ska absolut prova det.

  1. Ja, samma här! Första gången jag spelade Finns i sjön på säkert 20 25 år. Börjar man bli gammal, eller? 😜

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *