Höstpyssel behöver inte vara krångligare än att måla på löv

Måla på löv… det är ett höstpyssel jag gillar. Som med alla pyssel blir även detta lilla projekt vad du gör det till, för du kan måla hur pilligt eller hur yvigt du vill. De flesta lövpyssel blir bäst om du pressar löven först, och det är ju ett härligt pyssel i sig.  

måla på löv
Bild: © StockPlanets / iStock
Jag tycker löven blir så fina när de målas i regnbågens färger.

Det enklaste sättet att komma i gång är därför att bege dig ut i naturen och leta efter vackra löv. Jag älskar själv skattjakter av den här sorten och blir pepp på tydliga mål, som att leta efter en bestämd sak är.

Vilka färger kan du måla på löven med?

Både akryl- och vattenfärger kan användas på löven. Jag tycker om så kallade temperapuckar. Tänk bara på att färgen frasar till löven ytterligare och att den kan få dem att gå sönder, varför det är värt ett försök att pressa dem först.

Jag har sett många fina exempel på löv där pysslaren först grundat med en sorts färg och sedan målat dit detaljer med ett annat medium. Vissa ritar mönster med exempelvis gel- eller märkpennor på de redan målade löven – typ mandala.

Vad kan du använda de målade löven till?

Pysslet behöver inte stanna vid att måla löv. Tvärtom kan du skapa nya saker av löven. I mina anteckningar har jag listat pysselidéer som att använda de färgade löven som bordsdekorationer, pynt i höstgirlanger och som en ekologisk variant på glitter.

Om du ska göra miljövänligt glitter av målade löv, smular du helt enkelt sönder dem och lägger dem på en liten burk. En annan given höstpysselidé är att du målar med löven. Stryk färg på dem och tryck sedan med dem på papper. Blir superfina hösttavlor!

Det bästa av allt är att barnen kan göra höstpysslet på egen hand, utan en vuxen som förbereder en massa moment. Om det nu är enkla barnpyssel du söker…?

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

4 kommentarer

  1. Massa fina tips, enkelt men väldigt uppskattat hos barnen ju. Vi skall testa att måla i år med, förra året sprayade vi löv vita så de blev spöken

    1. Jag älskar pysslet att göra spöklöv/lövspöken! Blir så himla fina och ”realistiska” spöken. Vad fint och skoj att ni höstpysslar tillsammans.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *