***Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory***
Hur får Margit Sandemo till det i Häxjakten? Detta är den andra boken i Sagan om isfolket och släktkrönikan får tillskott av ännu flera karaktärer, platser och händelser i 1500-talsnorden. Berättelsen börjar i isfolkets dal. Signe har äntligen fått sin älskade Tengel av isfolket och tillsammans med fosterbarnen Sol och Dag liksom med dottern Liv, lever de i dalens tråkiga vardagslunk. Signe längtar desperat bort från dalen.
Handlingen i Margit Sandemos Häxjakten
Snart raseras hela tillvaron för Signe och familjen. Isfolket, som i delar av Norge är kända för att vara ett häxfolk, jagas och dödas. Nu har deras gömställe i isfolkets dal avslöjats och om familjen inte flyr snabbt riskerar de en hänsynslös avrättning. Flykten blir början på något nytt. Signe letar reda på fostersonen Dags biologiska mamma och modern blir deras välgörare.
Signe, Tengel och barnen flyttar med Dags mamma och mormor till en stor släktgård. Där börjar de skapa livet de drömt om. Tengel använder sin trolldom för att bota sjuka och Signe blir en konstnär. Allting hade kunnat vara så bra, om nu isfolkets arv inte hade funnits med dem hela tiden. Delar av omgivningen ser också på Tengel med misstänksamhet och häxjakten på honom börjar om…
Häxjakten-ljudboken är inläst av Julia Dufvenius
Jag har läst Häxjakten av Margit Sandemo hur många gånger som helst. Varje gång jag får för mig att läsa hela Sagan om isfolket börjar jag om på första boken Trollbunden och tappar sugen efter att sträckläst de fem första böckerna, typ. Inte för att jag inte gillar de olika delarna, tvärtom! Det är jag som har svårt för att hålla mig till en sak.
2020 gör jag ett nytt tappert försök att läsa Sandemo-serien och lyckas väl sådär. Den här gången pendlar jag mellan att läsa böckerna med ögonen och att lyssna på ljudböckerna, som är inlästa av Julia Dufvenius. Vilka fantastiska inläsningar hon gör! Jag upplever att Dufvenius ljudbokstolkning för mig till och med ännu närmare isfolket och deras äventyr i 1500-talets Norden. Så ett bonustips: Lyssna på ljudböckerna!
Så bra är andra boken i Sagan om isfolket
En bok är inte så illa när jag kan läsa den fem gånger och ändå varje gång upptäcka hur mycket jag tycker om den, sugas in i den och följa nästan varenda rad med spänning. Då tycker jag att författaren – och i det här fallet även ljudboksinläsaren – lyckats särdeles bra.
Jag läser Häxjakten för att jag vill ha en stunds romantik och spänning i historiska miljöer, inte för att jag vill ha djupa lärdomar om livet. Likväl berörs jag djupt av Signe, Tengels och barnens livsöden. Jag känner för och med karaktärerna.
Det är svårt, faktiskt skitsvårt, att ringa in varför jag tycker så mycket om de första böckerna i Margit Sandemos Sagan om isfolket. Jag bara gör det och känner wow inför världen som Sandemo och jag som läsare bygger tillsammans. Kanske att böckernas genialitet ligger i gestaltningen? Så är det nog, ja.
Jag har hört mycket bra om de böckerna. Aldrig läst men kanske borde.
Jag har också hört så mycket om dom, men inte läst. Du har ett stort projekt framför dig om du ska läsa alla de böckerna.
Jag har bara hört talas om böckerna men inte läst dem. Jag hade nog försökt läst alla men samtidigt så finns det ju många fler böcker jag vill läsa 😀