Blown Away – en kreativ tävling inom glasblåsning

tävling i glasblåsning

På Netflix finns mängder av kreativa tävlingar. Blown Away är en tävling i glasblåsning och avspeglar streamingtjänstens utbud inom kreativitet. När värken och hjärntröttheten är särskilt krävande brukar jag försvinna in i de mera kreativa Netflix-serierna, och jag hämtar faktiskt en hel del energi från dem. Jag blir glad av att se riktiga proffs göra det de kan bäst, som i det här fallet är det att blåsa glas.

Handlingen i Blown Away på Netflix

I Netflix Blown Away tävlar tio glasblåsare inom just glasblåsning. Varje av de tio avsnitten innebär en ny kreativ utmaning för de tävlanden att förhålla sig till. Hur skapar man exempelvis mat eller blommor i glas? Eftersom startfältet är starkt räcker det inte ”bara” att glasblåsarna levererar en mat- eller blomimitation. De måste kreera glasskulpturer utöver det vanliga, för annars riskerar de att åka ur tävlingen. Vinna vill de göra. Inte bara äran står på spel utan hela 60 000 dollar i vinstpengar och en egen glasutställning.

netflix blown away
Den officiella Netflix-affischen.

Under de olika avsnitten ser jag olika glasblåsningstekniker testas och olika glasskulpturer ta form. Vanligt glas, venetianskt glas… Jag har dålig koll på skillnaden, men Blown Away ger mig en viss inblick i glasformerna. Faktiskt kan man se denna form av reality-tv som smått allmänbildande, trots att kunskaperna är nischade. Som skrivet har jag ingen vidare koll på glasblåsning. Ändå talar glaskonsten de tävlandena skapar direkt till mig. Helt otroligt vad skickliga konsthantverkare kan åstadkomma!

Så bra är Netflix-tävlingen inom glasblåsning

I jämförelse med Netflix andra kreativa tävlingar – exempelvis jämfört med Crazy Delicious, Sugar Rush och Sing on! Spanien – flyter Blown Away inte på lika smidigt. Vet inte riktigt vad det är som påverkar flowet. Realityserien i fråga känns också lite B. Men! Jag hade inga direkta förväntningar på denna tävling inom glasblåsning och jag blir verkligen positivt överraskad av hur spännande det är att titta på glaskonstnärer in action.

recension betyg
Jag ger Netflix-tävlingen tre stjärnor i betyg.

Det är inte så mycket som krävs för att glasskulpturerna ska gå sönder, för att själva blåsningen av glaset helt enkelt inte ska fungera. En enda miss och skulpturen kan vara körd. Jag sitter som på nålar och håller andan medan glasblåsarna gör sina glasskulpturer. En annan sak jag förvånas över är hur snyggt filmad Blown Away är. Kamerorna lyckas fånga mäktigheten i elden och i glaset, som är alldeles orange av upphettningen.

Bered dig på oväntat fängslande streaming!

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

6 kommentarer

    1. Att titta på glasblåsning visade sig vara riktigt actionladdat och roligt. 😀 Jag blir alltid lika positivt överraskad av dessa kreativa tävlingsserier.

  1. Mellanbarnbarnets önskan till födelsedagspresent är att vi ska åka till Reijmyre Glasbruk och titta på hur de gör. Ett fascinerande hantverk. 🙂

    1. Å, det låter som en utflykt jag också vill göra. Vilken toppenpresent! Får man prova att blåsa glas själv?

  2. Tack för tipset. Såg nån svensk serie där deltagare tävlade i olika konstmaterial. Läder, trä, papper, keramik medmera och det var så roligt. Jag har alltid velat testa blåsa glas. Detta vill jag se.

    1. Vad är det för en svensk tävlingsserie, Fröken Rödlök? Jag är också nyfiken på hur det är att blåsa glas. Förhoppningsvis kan jag prova det efter corona.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.