Gösta Berlings saga är en klassiker och har en särställning i den svenska litteraturhistorien. Jag föresatte mig att läsa boken i ett slags allmänbildningssyfte – vissa böcker förväntar jag mig ha läst (!) – men blev genast förälskad i Selma Lagerlöfs livliga språk, världsbygge och karaktärer. Mina tankar irrar ofta bort till Värmlands skogar och Ekeby gård och jag hade så väldigt, väldigt gärna velat vara med på Gösta Berlings 1820-tal. Eftersom det är Världsboksdagen i dag vill jag berätta om en av de böcker som ligger mig allra varmast om hjärtat.
Handlingen i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga
”Äntligen stod prästen i predikstolen.”
Om inte Gösta Berling kan leverera sitt livs bästa predikan är det kört. Han kommer åka ut från församlingen med huvudet före. Församlingsborna har fått nog av hans försupenhet. Gösta är Gösta och i denna minst sagt utmanande stund grips han av gudomlig inspiration och predikar så väl att man bönar och ber att han ska stanna kvar som präst.
Nu blir det ändå så att Gösta förlorar prästämbetet – hur ska jag inte röja här. Det får du läsa själv. Han vandrar runt i Värmland, som en fattig och deprimerad man. Just som han ska göra slut på sitt elände räddas han av majorskan på Ekeby. Hon är rik och mäktig, äger inte färre än sju bruk i Värmland. Majorskan känner samhörighet med Gösta Berling och bjuder in honom att vara kavaljer på hennes Ekeby gård vid sjön Löven.
Gösta Berlings många eskapader på Ekeby gård
Selma Lagerlöf tecknar Gösta Berlings levnadsporträtt – och vilket liv han lever! Det är fantastiskt i ordets alla bemärkelser. Han är emellanåt en ganska svårmodig man men är alltid beredd att hitta på ofog i Värmlands skogar. Livet är en fest får en ny innebörd när jag tänker på Göstas liv på Ekeby, dessa ständiga dryckeslag och middagar tillsammans med de andra kavaljererna och förnäma i trakten.
Många kvinnor faller för Göstas charm – och de som inte gör det drar han sig inte för att röva bort i natten. Majorskan är dessvärre en av de kvinnor som drabbas hårt av Gösta. Efter att ha tagit hand om och stöttat honom driver han och kavaljererna bort henne från Ekeby och tar därefter över styret av gården. Hur det sedan går för majorskan får läsaren följa i ett av de många sidospåren i Gösta Berlings saga.
Lagerlöfs vackra och episka väv av sagor
Selma Lagerlöfs förmåga att göra en vacker väv av sagor får mig att tänka på epos av Homeros eller Vergilius. Likt de gamla eposen innehåller Gösta Berlings saga ett myller av livsöden, här med Gösta som den gemensamma nämnaren. Boken blir aldrig spretig, bara ofantligt rik och jag tycker den är en otroligt fin hyllning till berättarhantverket.
I Gösta Berlings saga finns hövisk kärlek, skogsväsen, gränslös girighet och trolldom. Kapitlen skildrar allt från flärdfulla aftnar till sanslösa uppfinningar. Det är saga i saga i saga… Jag vet inte riktigt vilket annat svenskt verk jag ska jämföra med för att bättre illustrera Lagerlöfs intrikata hantverk. Kanske att det är så enkelt att det saknar motstycke.
Läsa Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf
Albert Bonniers förlag har gett ut fina pocketutgåvor av Selma Lagerlöfs böcker, så även av Gösta Berlings saga från 1891 och som har ett förord av Ebba Witt-Brattström. Boken finns också som ljudböcker och e-böcker på strömningstjänsterna Bookbeat, Nextory och Storytel. Jag har försökt att lyssna på verket i form av ljudbok men föredrar att läsa det med ögonen eftersom berättelsen är så innehållsrik.