Stämningsfullt och sexigt i Jane Austen-såpan Sanditon

Jane Austen kostymdrama

Jag bär på den ständiga längtan att få kliva in i Jane Austens värld och har gjort det sedan jag var elva tolv år. Därför läser jag ofta historiska romaner och tittar på kostymdramer som utspelar sig i 1800-talets England. Jag har taggat så mycket inför Netflix Bridgertons att jag glömt bort det nya kostymdramat Sanditon.  

Sanditon är en tv-serie som bygger på Jane Austens ofärdiga roman med samma namn. Jag läste romanen under tonåren och tyckte mycket om den – kommer dock inte ihåg så mycket av den. En sak vet jag ändå med säkerhet: även om tv-serien tar ett avstamp i Austens bok är den en ganska vild tolkning av originalet. Jag älskar det!

Om jag ska vara ärlig har Sanditon mycket av tv-såpa i sig. Nästan samma härliga (o)historiska atmosfär som kostymdramat Reign. Faktiskt innehar en av skådespelarna i Reign huvudrollen i Sanditon – Rose Williams heter hon – så kopplingen är inte helt osökt.

Regency romance-influenserna är också tydliga genom serien, som definitivt har mer hetta än det sedvanliga kostymdramat. Jag rodnar när jag tänker på de intensiva blickarna som utväxlas mellan karaktärerna Charlotte Heywood och Sidney Parker. Om inte det är ett bra mått på hur sexig serien är vet jag inte vad som är det!

Handlingen i Jane Austen-serien Sanditon

Ödet vill sig så att unga Charlotte Heywood stöter på paret Parker och blir medbjuden till deras hem i badorten Sanditon. Mr Parker är visionär och bygger tillsammans med den snuskigt rika änkan lady Denham upp den fashionabla orten för att få gräddan av London-societeten att turista där.

Mr Parkers bror, Sidney Parker (Theo James), brukar rumla runt tillsammans med de inflytelserika gentlemännen i London. För att stötta broderns visioner bjuder han med sig ett sällskap till Sanditon. Det är där han möter Charlotte. I den sannaste anda av Jane Austen och Regency romance blir det första mötet mellan Charlotte och Sidney inte så lyckat.

Sanditon
Omslaget till Jane Austens Sanditon.

Sidney uppför sig som en drummel, kall och kritisk. Hur kan Charlotte bli annat än arg och ledsen av hans oförskämdheter? Men kanske att Sidney inte är så oberörd av Charlotte trots allt. Kanske att han rent av imponeras av hennes intellekt, mod och medkänsla.

I takt med att deras relation utvecklas under de åtta avsnitten följer jag som tittare med på pampiga godsbjudningar, kamratliga kustpromenader, sensuella nakenbad, stimmiga picknickar och på flärdfulla baler. Sanditon handlar i kortaste drag om det inte minst intriganta vardagslivet för en utvald skara på den stämningsfullt gestaltade badorten.

Så bra är den nya Regency romance-såpan

Oliver Blackburn har regisserat Sanditon och Andrew Davies har skrivit manuset för serien. Trots ett entusiastiskt mottagande verkar det som att det inte blir en andra säsong – men planer kan ändras. Tanken med Sanditon har varit att göra ett modernare och sexigare kostymdrama, och det tycker jag serieskaparna lyckats utomordentligt väl med.  

recension betyg
Jag ger Sanditon av Oliver Blackburn och Andrew Davies fyra av fem stjärnor i betyg.

Regency romance återger knappast 1800-talets England historiskt korrekt, men vad verken gör är att skapa en perfekt illusion kring perioden och där historien är mer en kuliss bakom nutida kärleksberättelser än ett riktigt förlopp. Jag älskar hur alla tänkbara romantiska 1800-talsklyschor vävts in i Sanditon och på så sätt bidrar till en stor trovärdighet i otrovärdigheten.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

2 kommentarer

    1. Vad kul med fler som gillar Jane Austen och historiska romaner! Det är något av det bästa jag vet, finns inget som värmer mitt hjärta som ett bra kostymdrama. 💖

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.