Foto- och modeutställning på Hallands konstmuseum i Halmstad

ingången till hallands konstmuseum
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Foto- och modeutställning på Hallands konstmuseum i Halmstad, det var jag och Therese på i fredags. Just nu har museet ett modetema och utställningarna avspeglar detta. Modets fotografi och Vill ha – flärdfullt ur samlingen, så heter de.

hamn halmstad slott
© Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Så skönt med nya vyer efter coronaisoleringen. I bakgrunden skymtar Halmstad slott.

Det fina med utställningarna på konstmuseet är att de oftast har en lokal anknytning till Halland. Modets fotografi är inget undantag från detta. Till och med den världsberömde Vogue-ikonen Irving Penn kan kopplas till trakterna. En gång i tiden besökte han nämligen sina fotografvänner i Steninge. Hans fru var för övrigt en svensk modell.

halmstad museum foto
© Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Therese går upp mot konstmuseet.

Jag fastnade för Penns modebilder. De är otroligt coola, förankrade i modernismen och konstfotot som de är. Jag tycker inte att modebilder måste vara sötvackra. Ser hellre att de har mycket attityd och något att berätta, vilket jag definitivt tycker Penns fotografier har.

irving penn foto halmstad
© Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Irving Penns fotografier.

På utställningen Modets fotografi finns även bilder av Malin Griffiths och Denise Grünstein. Även deras foton har wow-känsla. Griffiths leker med identiteter genom bland annat masker och Grünstein med läckra växtmotiv.

malin griffiths foto halmstad
© Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Malin Griffiths fotografier med maskerna i förgrunden.

Vill ha – flärdfullt ur samlingen var en positiv överraskning. Utställningen är uppbyggd som en walk-in-closet. Kläder, hattar och skor, här samlas plagg och accessoarer från de forna hallänningarnas garderob. Återigen den lokala anknytningen!

denise grünstein foto halmstd
© Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Denise Grünsteins fotografier i en konstinstallation.

Hallands konstmuseum byggdes om ganska nyligen, jag fick äran att följa med Therese på invigningen 2019. Redan då besökte jag den permanenta utställningen Gränsland, som jag för övrigt tycker är superfint kurerad.

flärdfullt utställning konstmuseum
© Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Modehistorisk utställning.

Med andra ord levererar museet även andra konstutställningar. Små ting, och stora är ett annat exempel på en tillfällig utställning just nu. I denna föreställer konstföremålen vardagliga ting, ett dukat bord, en moders kram eller en gata i Varberg.

modehistoria museum
© Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Där är ju jag!

Jag och Therese stannade i kanske en timme och en kvart, innan vi fortsatte till Feldts tivolikiosk och Feldts bröd och konfekt. Men efter museibesöket kände jag mig underbart berikad av nya intryck. Jag kände mig pigg.

utställning vill ha på hallands konstmuseum
© Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Museibesök som terapi? O, ja! Kan inte tänka mig något jag behöver mer än att få vila blicken på vackra ting, inte för tillfället. Besöket på Hallands konstmuseum var undergörande mot min sega och dimmiga värkhjärna.

Mer information om utställningarna på Hallands konstmuseum

foto hallands konstmuseum
© Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Konstmuseet förtjänar en grundligare guide och en sådan ska jag skriva framöver. Men så länge vill jag tipsa om utställningarna på museet, både de permanenta och temporära. Dessa kan du läsa mer om på museets officiella webbplats – klicka på länken för att komma vidare dit.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.