Fantastiskt vad mycket roligt man kan göra med lekstugor

ANNONS FÖR LETSBUYIT.SE

Snart en månad sedan Lova fyllde tre år, mitt underbara, vackra syskonbarn. En snäll släkting gav henne en lekstuga i hårdplast i födelsedagspresent. Den står stadigt på den inglasade altanen, som ett inbjudande och lekfullt rum i rummet. Hon har små lekmöbler i stugan, bland annat ett leksakskök, och jag ser framför mig hur familjen Jönssons mästerkojbyggare stortrivs i det nya fantasihemmet.

leka i lekstuga
Bild: © PIKSEL / iStock
Observera att fotografiet är köpt bildmaterial och att jag inte har någon koppling till barnet i lekstugan.

Tidigare har jag mest sett plastlekstugorna på avstånd, i de trädgårdar jag passerar på mina dagliga promenader. Då har jag tänkt att lekstugorna ser behändiga ut, men att jag tycker de är ganska fula. Nu när jag på nära håll sett vilken glädje de ger har jag självfallet omprövat mitt tyckande. En lekstuga i plast är inte så dum, faktiskt inte alls. Jag är övertygad om att huset verkligen ter sig som ett hus i barnets ögon.

Så kan en lekstuga stimulera barnens rollekar

Om det är något jag tror på är det barnens fantastiska fantasi, hur våra små kan bygga hela världar runt omkring sig av nästan ingenting. Men ibland kan även barnen vilja ha något att bygga vidare på och det är den funktionen jag misstänker att lekstugor har, oavsett om de är gjorda i plast eller trä. När man har en lekstuga framför sig är det inte alls svårt att föreställa sig att man bor i ett litet hus eller att man handlar glass från en kiosk.

Jag tycker det verkar extra inbjudande med allt pyssel kring lekstugorna, hur världen sakta, sakta växer. Jamen, typ hur barnen får vara med och göra möbler till och inreda lekstugorna, liksom hur de får vara med och göra leksaksmat i trolldeg och egna restaurangmenyer i papper. I nära anslutning till en sandlåda finns det inte heller några direkta begränsningar för allt gott man kan baka och bjuda på, eller hur?

3 roliga sätt att använda lekstugor

Det självklaraste sättet att använda en lekstuga är såklart att inreda den som ett miniatyrhem, med leksaksmöbler. Under mina år som pyssel- och kreativitetsskribent har jag dock stött på mängder av andra användningsområden – här kommer tre av dem.

1. Butik och kiosk

Många lekstugor har redan en lucka för affärs- och kiosklekar. Men annars gör du enkelt om lekstugan till en butik och kiosk. Faktiskt behöver butiken inte ha något med leksaksmat att göra, den kan inredas till en klädbutik med utklädningskläder, för att nämna ett exempel.

2. Läs- och sagohörna

Lätt att jag hade velat ha en egen läs- och sagohörna! Helst mysigt inredd, med mjuka madrasser, kuddar och filtar.

3. Pysselstuga

Ett litet skrivbord, en skön stol och några hyllor med pysselmaterial… Använd lekstugan som en pysselstuga, som en egen kreativ space för småttingen.

Möjligt att skapa en barnträdgård runt lekstugan

Innan jag sätter p för detta inspirationsinlägg om lekstugor bara måste jag tipsa om en annan grej. Visste du att du kan skapa en barnträdgård runt lekstugan? Då blir det en miniatyrträdgård, precis som lekhuset är litet, och du och barnen kan tillsammans odla ätbara växter som ni samtidigt lär er mera om.

Vilka är dina bästa lekstugetips?

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

2 kommentarer

  1. Vi hade tur, det finns en gedigen gammal lekstuga vid vårt torp, med tegeltak och två fönster, falurödfärgat förstås. Dörren är delad så det är som gjort för att leka gammaldags affär. Jag har samlat på pillerburkar, förpackningar och liknande och vi byggde hyllor på båda sidor om dörren för varorna. Små fina papperskassar samlar jag också på mig och de hamnar i lekstugan. Stugan är så pass stor att de förra ägarna hade våningssäng i den, vi tog bort dem för att få plats för bord, stolar, spis och docksäng. När man vill leka affär skjuter man fram ett lite bord till dörren där den övre luckan är öppen. Mycket populärt. Sandlådan är intill och mycket geggor lagas till. Bakom lekstugan odlar vi lite barnvänligt, lavendel, gurkor, m.m. Fem barnbarn har/har haft stor glädje av lekstugan.

  2. Det låter som rena rama drömlekstugan. Förstår att barnbarnen uppskattar platsen till tusen. Vilka minnen de kommer ha från dagarna på torpet! Vad mysigt det verkar vara att ha ett torp med en så pass stor tomt, jättemysigt faktiskt. Är det ett gammalt torp och odlar ni något särskilt? Jag tillbringar mina dagar i lägenhet och drömmer mig gärna bort till lant- och skogsluft, särskilt nu under coronatiderna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *