Downton Abbey-skaparen tillbaka med The English Game

Netflix-serie av Julian Fellowes

Jag har inte fastnat för Julian Fellowes böcker. Jag borde älska dem men stör mig i stället på hur filmiska de är. Om jag vill läsa ett manuskript vänder jag mig hellre till Oscar Wilde, Tennessee Williams eller till någon annan dramatiker. Däremot tycker jag att Fellowes är en fantastisk serieskapare. Även om hans nya kostymdrama The English Game inte når ända till Downton Abbeys höjder, har jag av hela mitt hjärta älskat varenda minut av Netflix-serien, som utspelar sig i 1800-talets England.

Handlingen i Netflix-serien The English Game

The English Game beskrivs i stora drag som ett kostymdrama om fotbollens uppkomst på 1800-talet. Jag tycker beskrivningen är lite väl simpel och att den missar många viktiga aspekter av Netflix-serien. Precis som Fellowes låter godset Downton Abbey spegla det brittiska samhället på tidigt 1900-tal, använder han i The English Game 1800-talets fotbollskultur för att belysa en tid i omvälvande förändring.

1879 anländer de skotska proffsspelarna Fergus Suter och Jimmy Love till England för att spela i fotbollsklubben Darwen. Deras anslutning till laget chockerar eftersom det ännu är förbjudet att spela fotboll för pengar. Har man inte råd att spela borde man inte spela alls, lyder devisen inom den än så länge tämligen aristokratiska sporten. Fotboll är en sport för gentlemän och många vill att den ska förbli så.

Klassöverskridande möten gör avtryck i fotbollshistorien

Men så finns det också de som vill förändra fotbollen, som inser dess betydelse för folket i stort. Som inser hur kärleken till den lokala fotbollsklubben skapar en känsla av tillhörighet och meningsfullhet i en vardag som annars innebär många, många timmars slit i exempelvis textilfabrikerna.

I det första av de sex avsnitten i The English Game möter Darwen laget Old Etonians, som är obesegrade mästare i FA Cup. Det är även då som Fergus möter aristokraten Arthur Kinnaird, den bästa spelaren i Old Etonians. Trots att de kommer från två så olika världar gör de intryck på varandra och deras vägar kommer korsas många gånger på ett sätt som även kommer göra avtryck i fotbollshistorien.

Så bra är The English Game av Julian Fellowes

Vad jag förstått tycker många kritiker att The English Game handlar väldigt lite om fotboll. Inte heller detta är jag beredd att hålla med om. Jag som annars inte är ett fan av fotboll gillar hur sporten blott är ett avstamp för att skildra något ännu större.

kostymdrama
Omslaget till Netflix The English Game.

Även om jag inte nämnt något om dem uppskattar jag de kvinnliga karaktärerna i Netflix-serien. Ta Arthurs hustru Alma, som exempel, hennes enorma driv för social rättvisa eldar på Arthurs eget intresse för social förändring. Det är rent av hennes engagemang som gör att han strävar efter att växa som människa.

The English Game är ett myller av karaktärer och berättelser, men jag upplever aldrig serien som spretig. Tvärtom tycker jag att den är mycket väl sammanhållen just för att mötena på och utanför fotbollsplanen knyter samman trådarna.

recension betyg
Jag ger The English Game av Julian Fellowes fyra av fem stjärnor i betyg.

Ett mycket fint och engagerande kostymdrama, det är vad jag tycker om The English Game.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

4 kommentarer

 1. En fantastisk serie! Njöt av varje avsnitt trots att inte heller jag är någon fotbollsfantast. Var lite skeptisk till att se en serie om just fotboll, men den handlar om så mycket annat.
  Trevlig blogg! 🙂

  1. Så lyckligt att du kommenterade här, Lisa. Det gjorde att jag upptäckte din fantastiska historieblogg. Vilken bredd på ämnen! Jag gillar hur du knyter an till populärkultur och aktuella händelser. Jag drömde om att ha en sådan blogg en gång, men fick till slut erkänna för mig själv att jag inte har tålamodet till det. Blir därför alltid lika glad när jag hittar någon som har drivet och som gör det så bra. Hatten av och tack för att du hälsade på mig här. Nu ska jag läsa vidare bland dina inlägg.

   1. Oj, jag hade helt missat ditt svar. Vad otrevlig jag känner mig. Tusen tack för se fina orden!
    Jag gillar din blogg också. Min blogg har tyvärr blivit lite haltande de sista månaderna på grund av mycket arbete med podcasten ”Historielingo” som jag är med ock driver. Men hoppas kunna komma igång med bloggen i höst igen. Återigen, stort tack för dina fina ord. Trevlig sommar!

    1. Nu är det jag som missat svara. Jag klickade mig in på din blogg och har nu lagt podden Historielingo på minnet. Tack för tipset! Ett sådant roligt projekt du åtagit dig. Jag ser fram emot att fördjupa mig i historiska händelser med dig som guide. Ser även fram emot att fortsätta läsa din blogg framöver.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *