Vardag

Delar till en hemgjord växtpress på tork

Plötsligt händer något spontant och roligt en helt vanlig lördagseftermiddag. Jag och Christoffer – mest Christoffer – började snickra på en hemgjord växtpress.

Hemgjord och hemgjord… Ordet känns kanske lite väl försiktigt i sammanhanget. Min sambo Christoffer driver ett eget finsnickeri och är fantastiskt bra på det han gör. Det finns inget hemmasnickrat med hans skapelser i symbolisk mening, det är så jag menar.

göra växtpress
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Här limmas ändträ i ek.

Då och då hjälper han mig att förverkliga idéer och i går kastade vi oss in i ett projekt att göra en egen växtpress. Tanken är att göra en växtpress som är såväl dekorativ som funktionell, så vi hann inte klart med den eftersom vi måste lämna flera av delarna på tork.

Växtpressen kommer få ett kvadratiskt utseende. Den kommer vara rejäl, med ett fasat ekblock i botten och en tunnare ekskiva i toppen. Vi vet ännu inte riktigt exakt hur pressen ska fungera – borde pressen spännas eller skruvas fast? Så även om vi redan börjat ligger skapelsen ännu i lindan.

pressa växter
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Här limmas pressens toppskiva. Det är inte säkert att den här konstruktionen kommer funka i praktiken. Vi får se!

Jag har dessutom en tendens att vela kring detaljerna och därför kan det bli så att vi måste börja om från början. Träet har nämligen fått lite extra designkärlek: bottenplattan är exempelvis ändträlimmad för ännu snyggare effekter i eken.

Det var i alla fall skönt att lämna lägenheten en stund i går. Annars gör jag inte så mycket annat på dagarna än att jobba och träna, så att snickra en växtpress var det välkomnaste av avbrott från monotonin.

utsikt från finsnickeri
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Här har du typ utsikten från finsnickeriet. Kan inte annat än att älska får!

Nu väntar jag med spänning på hur delarna kommer se ut efter limtorkningen och på att kunna snickra vidare.

3 kommentarer

    1. Jag är själv spänd av förväntan. Det är inte säkert det kommer funka med en sådan toppskiva men då får vi helt enkelt göra om den. Pressar du växter, Anki?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 − 12 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: