Christmas Made to Order får mina ögon att tindra i natten

Klockan fem på morgonen ertappar Christoffer mig med att ha tittat på romantiska julfilmer hela natten. Situationen är särskilt komprometterande: i en otroligt dåligt skådespelad scen i Christmas Made to Order pirrar det till av glädje i hela mig. Jag fnissar förtjust just som Steven och Gretchen ska kyssa varandra – och vad hör jag? Jo, Christoffers förvånade utrop vid det första mötet med julromantik på vita duken. Tycker jag verkligen att det där är sååå bra? Han har nog sällan skådat sämre skit, men jag tittar på filmen i ett rus av lycka och tänker att jag knappast sett en bättre kärlekssaga.

Så tänker jag typ om varje romantisk julfilm på Netflix. Det ska vara Hallmarks utsökt dåliga filmer. Ju sämre, desto bättre. Svårt att förklara, men det storartade i filmerna ligger i hur genialt dåligt gjorda de är. Genialt måste ändå vara ordet, för trots supertunna berättelser och undermåligt skådespeleri älskar jag det här, Christmas Made to Order. Jag tror filmens magi ligger i världen den bygger runt mig, den sockersöta drömmen jag tar ett kliv in i som är så orimlig att den är oantastlig.

Att filmerna kanske inte är så bra med traditionella mått mätt är också en grej, tror jag. Precis som Harlequin- och Nora Roberts-böckerna följer julfilmerna ett mönster. Ett av oss hängivna tittare uppskattat mönster, bör tilläggas. Vi vet helt enkelt vad vi får när vi tittar på en film inom denna särskilda subgenre (?), vårt rosaskimmer och gulligull.

Handlingen i Christmas Made to Order

Steven fick hjärtat krossat för flera år sedan och har i strävan att glömma hjärtesorgen begravt sig i jobb så till den grad att han knappt tar sig tid att uppskatta sin kärleksfulla familj. Än mindre har han tid över för julfirande, han är rent av lite av en grinch. Men nu blir det ändå så att familjens förväntningar nästan tvingar fram ett firande hemma hos honom.  Till hans förskräckelse, för han har inte haft tid att juldekorera hemmet.

netflix romantiska julfilmer
Den officiella filmaffischen för Christmas Made to Order.

Det är här den vackra och talangfulla juldekoratören Gretchen kommer in i bilden. Steven anställer henne för att skapa den perfekta julen åt hans familj, medan han jobbar på som vanligt. I mötet med Gretchen händer dock något och han börjar tänka på andra saker än jobb. Successivt börjar han inse att julen är en fantastisk tid och att han inte vill något hellre än att tillbringa varje magiskt ögonblick tillsammans med familjen – och med Gretchen.

Sockersöt handling i julfilmen Christmas Made to Order var det, ja.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

2 kommentarer

  1. Viljen underbar betraktelse! Klart folket ska ha mer julfilm nu när advent står för dörren och känslan av att vad som helst kan hända är ständigt närvarande! Tror dock det kan vara så att man får se dem ensam i soffan med en kopp té och massor av hjärtformad choklad. Har inte fått min make sedan 12 år att titta på ens Love Actually med mig och det är ju ändå värkdens bästa julfilm! ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *