5 hemsökta hus jag inte vill flytta in i

Skräck, och inte minst sådan skräck som handlar om hemsökta hus, är en av mina stora passioner i livet. Jag slukar böcker, filmer samt serier som handlar om hemsökelser, och Ed och Lorraine Warren är två av mina absoluta favoritfigurer fiktivt som faktiskt. Detta radarpar har ju varit involverade i en hel del övernaturliga fall. Somliga av dem har utspelat sig i tidernas kanske kändaste spökhus.

1. Huset i The Amityville Horror

The Amityville Horror, eller Huset som Gud glömde i en av tappningarna, bygger på historien om det verkligt hemsökta huset på 112 Ocean Avenue på Long Island i New York. När familjen Lutz köper huset är de fullt medvetna om fasligheterna som ägt rum i det, däribland ett brutalt familjemord. De låter sig dock inte avskräckas utan ser detta som en möjlighet till att köpa fastigheten billigt. Ganska snart visar sig husets mörka krafter och det är som att en port till Helvetet öppnar sig. Ett hus med en sådan här historia? Det skulle jag aldrig flytta in i, tror jag. Visste du att Ed och Lorraine Warren har undersökt 112 Ocean Avenue? Jay Anson har skrivit en bok om familjen Lutz tid i huset. Boken i fråga heter också The Amityville Horror.

2. Huset i The Conjuring 1

Den första filmen i The Conjuring är en av mina absoluta favoritfilmer i alla genrer, så den är definitivt min favoritskräckfilm. Här hjälper paret Warren familjen Perron göra sig fria från sitt nya Rhode Island-hus demoniska grepp, och det sägs ha hänt på riktigt. I Perron-huset är man aldrig ensam och därför skulle jag inte våga bo i det. Ett av syskonen Perron, Andrea, har skrivit självbiografiska böcker om hur det var att leva The Arnold Estate. House of Light är namnet på bokserien, som ska vara asdåligt skriven. Jag vill läsa den i alla fall!  

3. Hotellet i The Shining

Jag tycker jättemycket om Stephen Kings The Shining, Varsel i svensk översättning. Som 12-åring var denna berättelse något av det coolaste jag visste. Hotellet som är skådeplatsen för händelserna i berättelsen finns på riktigt. King blev inspirerad av Stanley Hotel men i böckerna och filmerna heter det Overlook Hotel, som egentligen inte har så mycket med inspirationskällan att göra. Förutom självaste byggnaden och läget, vill säga. På Overlook Hotel bor det förflutnas spöken och de är inte snälla. De antingen dödar eller driver hotellets vaktmästare från vettet. Hade du vågat övernatta i detta hemsökta hus? Det hade inte jag. Ändå skulle jag nog vilja göra det. The Shining finns som bok, film och miniserie. Doctor Sleep, eller Doktor sömn, är en överraskande stark uppföljare till verket (och därmed ett skrämmande återseende av Overlook Hotel och dess blodtörstiga vålnader).

4. Huset i The Haunting of Hill House

The Haunting of Hill House bygger på Shirley Jacksons klassiska skräckbok och har filmatiserats flera gånger. Jag känner lite mäh inför de tidigare filmatiseringarna av berättelsen. Med Netflix miniserie är det däremot något helt annat. Netflix Hill House kan nämligen vara det otäckaste spökhuset jag vet och en del av de händelser som utspelar sig i det har etsat sig fast på mina näthinnor. Jag tror alltså att jag fortfarande är chockad av vad jag sett på tv-skärmen. Av alla hus i världen skulle jag allra minst vilja bosätta mig i detta, trots att det är så himla fint och ståtligt. Osaliga andar lurar trots allt i varje vrå av Hill House, redo att slå tillvaron i spillror.

5. Huset i Rose Red

Rose Red är ett annat verk av Stephen King, en miniserie som jag körde på repeat i de övre tonåren och som har vissa kopplingar till det faktiska Winchester Mystery House. I Kings spökvärld är Rose Red en gigantisk herrgård som aldrig slutar växa och som tycks få sin näring av att sluka människor. Otaliga besökare har gått in i huset och sedan irrat bort sig så totalt att de aldrig återsetts – om deras nya spökskepnader inte räknas. Obehagligt som in i bomben! Men jag kan ju inte låta bli att kittlas av tanken på att besöka det verkliga Winchester Mystery House…

Om du också fascineras av hemsökta hus bara måste du ta en titt på A Haunting på Youtube. Det här är en den officiella kanalen för den populära amerikanska dokumentärserien, och på den kan du se hela tv-avsnitt. Lorraine Warren var med en del i de första säsongerna, då som en av de som berättade om de hemsökta platserna. Jag känner en enorm tacksamhet för att jag inte bor i något av spökhusen som det berättas om i den här serien. Avsnittet om Summerwind House har alltid gjort mig lite illa till mods, just för att jag tycker det är smått otäckt.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.