4 gånger i livet när jag fått flytthjälp

anlita flyttfirma

Jag har flyttat ganska många gånger under mina 36 levnadsår. Mestadels inom Varberg, och då tillsammans med familjen. Vi Jönssons är en aning rastlösa och söker oss ofta till spännande händelser, som en flytt kan vara.

Samtidigt ska jag tillstå att vi lugnat ner oss med åren och nu tror jag att vi alla trivs bra i våra bostäder. Jag har i alla fall inga som helst planer på att flytta inom de närmaste åren.

Mina två äventyrligaste, om än kanske inte största, flyttar skedde i samband med studier. Samtliga gånger jag i vuxen ålder varit med om en flytt har jag fått flytthjälp.

Man kan få flytthjälp på olika sätt

Flytthjälp kan fås på olika sätt, antingen genom familj och vänner eller genom att anlita en flyttfirma i stil med Excellent Moving, för att exemplifiera. Jag har aldrig samlat mina vänner kring en flytt. Däremot har jag fått hjälp av mina föräldrar och vid något tillfälle av en flyttfirma.

flytthjälp med tunga möbler
En miniatyrgarderob i skala 1:12, det skulle man kanske inte kunna tro när man ser bilden. Makroobjektivet är underbart! Men ponera att detta är en möbel i skala 1:1, alltså i verklig storlek, då skulle jag definitivt vilja ha bärhjälp av en flyttfirma.

Att hyra in flyttfirmor är inget jag skulle tveka att göra i dag. Eftersom jag har värk ska, och kan, jag inte bära tungt. Med andra ord är det värt att betala för flytthjälpen, som blir ganska billig i och med RUT-avdraget. Om kostnaden för att anlita flytthjälp dessutom vägs mot att ligga utslagen i flera dagar på grund av att jag tagit ut mig blir den plötsligt omätbar.

Be familj och vänner om hjälp, då? Njaej, svarar jag på den. Så känner jag inte minst nu när föräldrarna blivit äldre och syskonen har fullt upp med sina familjeliv. Jag är inte så mycket för att be om hjälp och en hel del skulle jag och sambon faktiskt kunna fixa själva. Trots allt. Resten, det vill säga det som blir för tungt, hade en flyttfirma fått transportera till den nya bostaden vid en hypotetisk flytt.

Av tidigare erfarenhet att döma går det väldigt snabbt och smidigt när flyttfirmor får göra sin grej.

De 4 gångerna när jag fått hjälp att flytta

Lite äldre och klokare förstår jag att jag gett fysiska prylar ett alltför stort värde. Jag har samlat på massor av saker, oftast kopplat till böcker, filmer och annan kultur. Hemma har jag haft, och har fortfarande, ett eget litet bibliotek som kom att bestå av tusentals innan jag hann fylla 30.

flytta med böcker
Älskar man böcker, så gör man!

Fram tills nyligen har samlingarna varit heliga för mig och oavsett var jag bott har de mer eller mindre fått flytta med mig. Stackars mina föräldrar! Vart har jag då flyttat? Jo, här nedanför listar jag fyra exempel:

1. Folkhögskola i Värmland

När jag var 18 bestämde jag mig för att jag var klar med gymnasiet och att jag i stället skulle ta tag i min författarkarriär. Efter andra ring flyttade jag därför till en folkhögskola i Värmland för att läsa en utbildning i litteratur och skrivande.

Förutom att flytta med en del kulturprylar hjälpte mina föräldrar mig att forsla upp möbler och inredning som talade till mitt romantiska hjärta.

Bara en sådan sak som den gröna mattan med vita ornament, jag hade aldrig fixat att bära med mig den på tåget. Eller det gröna, sirliga växthuset på ben. Ja, alltså, jag har världens snällaste föräldrar som gett mig flytthjälp i vått och torrt.

2. Språkskola i Kairo

I mina unga år studerade jag arkeologi liksom antikens kultur och samhällsliv. Jag har till och med ett par examina i det sistnämnda av ämnena, så det här med de gamla samhällena runt Medelhavet är verkligen ett specialintresse. Jag hade dessutom börjat nosa på antropologi och Mellanösternstudier, som jag senare fördjupade mig i. Att börja på språkskola i Kairo, Egypten, kändes därför självklart.

Jag skulle vara borta i nästan ett år, men fick på grund av hälsan återvända hem med svansen mellan benen efter en månad. Flytten till Kairo och sedan tillbaka till Sverige var superjobbig. Jag hade nämligen packat två stora resväskor fulla med böcker och kläder, sådant jag trodde att jag kanske inte skulle hitta i Kairo. Men tji! Jag har nog aldrig sett så trendiga klädbutiker som jag gjorde där, och böcker fanns det gott om.

Men ja, det var superjobbigt att släpa på väskorna. När flyget anlände i Kairo mitt i natten väntade inte heller min bokade transport där och jag blev därför redigt nervös. Då kom min räddare i nöden, killen jag hade suttit bredvid på flyget och som jobbade för FN. Han erbjöd mig skjuts till hotellet, och bilen jag fick skjuts i? En FN-limousin. spännande flytthjälp kommer jag nog aldrig mer få i hela mitt liv.

En sak har jag lovat mig själv efter det här äventyret: jag ska aldrig mer packa så tungt. Och kanske ska jag aldrig mer försöka flytta utomlands.

3. Lägenhet 1 i Varberg

flyttfirma möbler

När jag skulle flytta hemifrån till min första lägenhet hade jag i stort sett mina samlingar, bokhyllor, mitt skrivbord och min säng. Det var en ganska lätt flytt, som inte krävde mycket flytthjälp och som jag kunde sköta tillsammans med mina föräldrar…

4. Lägenhet 2 i Varberg

… Men när det sedan var dags att byta bostad igen hade jag både samlingar, och de hade hunnit bli större i form av Barnes and Nobles läderinbundna böcker, och ett helt bohag. Flytten skedde dessutom till en lägenhet på tredje våning. Böckerna packades i långt över hundra papperskassar, och sedan var det allt annat. Den här gången anlitades en flyttfirma för delvis flytthjälp.

Nästa flytt kommer bli lättare

Det senaste året har jag gjort tappra försök att rensa i samlingarna och jag har såväl skänkt som sålt långt över tusen böcker – plus en hel rad filmer. Jag kommer fortsätta rensa, för det här är mitt pågående projekt som jag för att jag och min sambo ska få ett trevligare hem. Aldrig mer ska jag låta saker samla damm som jag gjort! Det gör ju också att jag kan se fram emot en lättare flytt, när den än blir av i framtiden.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.