2016 utnämnde den brittiska tidningen The Guardian Pilane på Tjörn i Bohuslän till en av Europas tio bästa skulpturparker. Jag förstår varför detta konstprojekt väcker så många wow-känslor. Har själv känt dem och kan nog fortfarande inte förstå vidden av det jag sett.
Nya skulpturer i Pilane varje år
Det var utställningen för 2019 jag och bästa vännen Therese var på. Precis som tidigare år var det gigantiska huvudet Anna skulpturparkens stående inslag. Resten av skulpturerna byts ut inför öppningen 2020, som jag förstått det.
Surrealistiska konstverk i utställningen 2019
Surrealistiskt är ett ord som beskriver både skulpturerna i 2019:s utställning och skulpturparken i stort. Bara det faktum att parken är rest i ett gammalt kulturlandskap från stenåldern och framåt, bland i dag anrika järnåldersgravar och betande får, och mitt på den bohuslänska heden. Det är tillåtet att ströva fritt i området, att gå ändå inpå konstverken.
Jaume Plensas gigantiska skulptur Anna
Anna, alltså. Detta förunderliga konstverk reser sig över Västerhavet och blickar ut över den bohuslänska arkipelagen, synligt även från öarnas håll. Spanske Jaume Plensas skulptur är gigantisk, hela 14 meter hög. Sedan 2016 har den varit synonym med Pilane skulpturpark, faktiskt följer Annas milda, rofulla ansikte dig åt vilket håll du än går i parken. Där hon står i kulturlandskapet, med den vita färgen som flyter in i himlen, är hon en optisk synvilla.
Optiska synvillor i skulpturparken
Många av de surrealistiska skulpturerna i Pilane är optiska synvillor. Jag häpnar fortfarande över hur bra placerade konstverken var i 2019-utställningen och det visade så tydligt att ett konstverks placering verkligen kan avgöra hela upplevelsen av det.
Amerikanska Helaine Blumenfelds Taking risks, Illusion och Ascent ändrar form beroende på från vilket håll man betraktar skulpturerna. Just Taking risks är särskilt designad för Pilane skulpturpark och ramar in Anna, två konstverk i symbios med varandra.
2019 ställde även brittiske konstnären Conrad Shawcross ut två av sina verk i Pilane: Optic monolith och Optic labyrinth. Bägge skulpturerna är gjorda i glas, vilket också ger dem ett näst intill transparent skimmer i solljuset. Man kan gå in i Optic labyrinth, det gjorde vi också.
Expressiva skulpturer i Pilane
Många av de surrealistiska skulpturerna är expressiva och symboliskt laddade. Exempel på sådana skulpturer i 2019-utställningen är Klara Kristalovas What holds me back carries me further och Laura Fords Silent howlers. Silent howlers är skulpturer i form av gråtande flickor. Flickorna står lutade mot ett träd eller sitter på en sten, har ansiktet gömt. Positionen de står eller sitter i eggar fantasin, man kan inte till hundra procent veta om de gråter. De skulle lika gärna kunna leka kurragömma. Mystiskt, märkligt och obehagligt.
Skulptur i Pilane ett slags utomhusmuseum
Pilane skulpturpark är ett slags utomhusmuseum i Pilane Heritage Museums regi. Genom att ha rest skulpturerna i de gamla kulturmarkerna lyckas man locka fler besökare till att utforska stenåldern, bronsåldern och järnåldern i det otroligt arkeologiskt rika Bohuslän. Som gammal arkeologistudent kan jag inte annat än att älska hur fint natur och kultur, dåtid och nutid möts i Pilane. Det vilar en storslagen tidlöshet över platsen.
Besöka Pilane på Tjörn i Bohuslän
Skulpturparken är öppen från maj till september och bjuder på nya kulturupplevelser varje år. Jag och Therese vandrade runt på egen hand men det finns guidade turer i parken. Man får röra och i vissa fall klättra på konstverken, det passar mig perfekt. Det är också tillåtet att ha med sig picknickmat och äta i parken så länge man inte äter på skulpturerna. Besöksadress: Pilane gravfält, 471 92 Klövedal. Koordinater: 58.02978, 11.55597. Webbplats: pilane.org.