Sol och bad på stranden i Kärradal

klippor i Kärradal
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Kärradal i det soliga eftermiddagsljuset.

Jag har många fina barndomsminnen från stranden i Kärradal. Även från Apelviken i Varberg. Som varbergare är det på stränderna jag tillbringat många av mina somrar och jag känner tacksamhet att få bo på västkusten. På senare år har jag dock inte tillbringat fullt så många sommardagar med sol och bad. Den fuktiga värmen späder på värken något enormt och bara en pyttestund i den gör mig utslagen av smärta och utmattning. Men ibland är det en smäll jag vill ta. För vad är en sommar i Varberg utan i alla fall ett riktigt strandbesök?

Stränder och klippor i Kärradal

Kärradal kallas även för Kärra och är en småort i Varberg. Platsen ligger egentligen i Tångaberg, tror jag, och är känd för stränderna och klipporna med fantastiska möjligheter till sol och bad, till lata sommardagar. Jag och bästa vännen Therese begav oss hit i går, vi tänkte att stränderna bortom Apelviken och Getterön kanske skulle locka något färre besökare. Inte helt feltänkt, faktiskt. Det var ingen trängsel i Kärra. Skönt att de flesta börjat jobba igen!

stora kärra
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
I gränslandet mellan stora Kärra och lilla Kärra.

Som skrivet har jag haft många fina dagar i Kärra. Det var till Kärradal familjen Jönsson ofta begav oss efter att vi flyttat ut på landet. Här har jag lekt och hängt med vänner, halva Derome brukade samlas här. Då som nu är Kärra ett perfekt badställe på så sätt att här finns lite av varje. Stranden är också uppdelad i två områden: stora och lilla Kärra, bägge platserna med parkeringar och toaletter.

Sandstrand i stora Kärra

stränder i Kärradal
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Sandstranden i stora Kärra. Sanden är nykrattad.

Det är i stora Kärra den långa, vita sandstranden finns. Havet brukar beskrivas som långgrunt och därför som en ypperlig badplats för barnfamiljer. Som jag kommer ihåg det kände jag som nioåring wow inför att få bada i stora Kärra. Äntligen en strand med ett inte fullt så långgrunt vatten som i Apelviken. Hur långgrund stranden i Kärradal är kan jag med andra ord inte svara på, vissa saker är så relativa. I går plaskade många barn och föräldrar i vattenbrynet, så jag gissar ändå att badvänligheten är stor.

Klippor och sandstrand i lilla Kärra

Lilla Kärra är min favoritdel av strandområdet i Kärradal. Det är här klipporna finns – och en badbrygga med trappa som leder rakt ner i ett midjehögt vatten. Vattnet höll säkert över 20 grader i går. Så det blev inte bara ett första dopp för i år, utan ett andra. Jag och Therese hittade en skyddande håla att slå oss till ro i. Fördelen med klipporna i Kärra är att de har många sådana små gropar, så att man kan sola ostörd.

stränder i Varberg
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Klipporna i lilla Kärra.

Senare på dagen anslöt sig Thereses mamma – min extramamma – och vår duo blev en trio. Mysigt att prata gamla goda tider i en så avkopplande miljö, som vi gjorde. Även Therese och extramamman har fina Kärra-minnen. De brukade bada från minisandstranden i lilla Kärra, eftersom det var idealt för den stora barnaskaran i deras familj.

stränder i Kärradal
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Sandstranden i lilla Kärra.

Jag själv, då? Jag älskade att bada från bryggan som barn, djupt vatten direkt kändes som en lyx. När jag och brodern blev lite större var det vid klipporna och badbryggan familjen Jönsson hängde. Klipporna i Kärradal gör sig bra för krabbfiske. Att fiska krabbor är inget jag fixar numera – jag tycker så synd om de små liven och i går rusade jag förbi barnens fulla spänner utan att försöka titta i dem.

Roliga saker att göra i Kärradal

Fridas restaurang vid havet
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Till vänster ser du byggnaden för Fridas restaurang vid havet och strandkiosken Krabban.

Det är klart att sola och bada är den roligaste saken att göra i Kärradal, tycker jag. Här finns även campingar – First Camp Kärradal och CC Kärradal – restauranger samt något så skoj som fotbollsgolf. Matställena är restaurangen Fridas med den tillhörande strandkiosken Krabban och Jippies veranda. Vi gick bara förbi restaurangerna i går, men tyckte de såg väldigt mysiga ut. För att inte tala om fotbollsgolfen! En ny, rolig sak jag skrivit upp på min lista över saker att göra i Varberg.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

8 kommentarer

  1. Vilka härliga minnen du har 😊 ja som mindre så älskade man att bada i havet men nu i vuxen ålder tycker jag bara att det är svinkallt och jag har blivit badkruka 😂😂

  2. Vad bra att du ibland kan njuta av sol och bad. Jag är helst hemma/inne när det är uppåt 30 grader för att jag har svårt att hantera värmen. Jag får panik.

  3. Låter som en toppen dag! Jag älskar ju att sola & bada och njuta av sommaren. Ser väldigt fint ut, så förstår att du älskade detta ställe som barn!

  4. Jag mår riktigt dåligt med när det är för varmt. Kärradal ser verkligen helt fantastiskt ut. Jag var i Varberg med mannen för några år sedan men då missade vi helt det här strandområdet. Älskar klippor och stränder, så vackert ju. Mysigt med små ”hålor” där man kan få vara lite i fred. Mysigt att få läsa om dina minnen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *