”Ska vi inte skaffa swimmingpool?”

***Annons för Poolgiganten***

swimmingpool
Bild: © urbazon / iStock

”Ska vi inte skaffa swimmingpool?” Det här med att anlägga en pool i trädgården är ett familjen Jönsson-skämt och har väl från päronens sida varit det sedan ever. Egentligen mera i stil med ”SKA VI INTE SKAFFA SWIMMINGPOOL!?” Men jag tror att det finns ett litet litet korn av längtan i skämtet. Att ha så nära till vattenträning är trots allt inte så dumt för ett gäng sjuklingar. Vi har alla våra Jönsson-kroppar, liksom.

Stärkande med vattenträning i pool

Enligt neurologen har jag en fjärdedel av normal muskelstyrka. Jag vet inte hur sant det är, men stark i kroppen är jag inte. Jag har haft perioder då jag undrat om styrketräning över huvud taget gör någon nytta för mig och varje gång landat i ett ja, det gör det. Det gäller bara att träna på rätt sätt, utifrån mina förutsättningar.

vattenträning
Bild: © Kameleon007 / iStock
Det här är vad jag menar med så kallade pool noodles eller flytpinnar. De är toppenredskap för vattenträning!

Inget annat har varit så stärkande för mig som vattenträning i swimmingpool. När inga styrketräningsmaskiner i världen har gett mig styrkan åter har träning med exempelvis så kallade pool noodles – flytpinnar, väl (?) – varit ultimata träningsredskap i vattnet.

Genom att sitta rak i ryggen, med en flytpinne mellan benen samt genom att dra benen och armarna fram och tillbaka har jag tränat core och hållning i ett. Denna enkla träningsövning i swimming pool har inte bara varit stärkande för kroppen, den har i tider med extrem nack- och ryggvärk faktiskt gett smärtlindring.  

Smärtan och sannolikt svagheten gör bröstsim väldigt svårt för mig och teamet på smärtrehab har avrått mig från just denna form av simträning. Det finns ett men! Smärtrehab och inte minst sjukgymnasten har visat hur jag ändå kan göra bröstsim genom att stötta upp med flytpinnar, där kroppen inte bär. Samma sak gäller för ryggsim!

Med rätt redskap i rätt element blir nästan allt möjligt.

Lindrande att bada i swimmingpool

Jag är tacksam att jag bor så nära havet, typ tio minuters promenad. Annars hade somrarna blivit ännu olidligare för värkkroppen. Personer med fibromyalgi – en av mina smärtdiagnoser – kämpar ofta med kroppens bristande förmåga till reglering av kroppstemperaturen. Svårt att beskriva hur hela kroppen kan koka av värme en julidag. Det är ingen vanlig jag-känner-mig-varm-och-svettig-förnimmelse, utan något annat. En ihållande överhettning. Ett dopp i svalare vatten bidrar till att återställa balansen, har jag märkt. Det får till och med inflammationen att krypa tillbaka i min kropp, i alla fall något.

I alla andra fall är kyla det värsta för min värk. Jag badar ogärna i ett kallt hav eller i en ouppvärmd swimmingpool, eftersom jag kan få kramp och börja frysa ända in i märgen. Resten av dagen. Så mycket hellre bad i en uppvärmd pool och det är i en sådan vattenträningen går allra bäst för egen del. Den typen av värme lindrar värken och ökar rörligheten, sett till min värkbild. Om jag ändå håller på med bassängträning brukar jag passa på att göra avslappningsövningar i vattnet, i hopp om att minska spänningarna och därmed smärtan. Ännu en gång kommer flytpinnarna väl till pass!

För vila i vattnet lägger jag flytpinnar under nacken, vid armhålorna och knäna så att jag lättare än en fjäder kan flyta runt runt, totalt avlastad. Sett till möjligheterna med att vistas i vatten är att skaffa swimmingpool en bra idé.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

3 kommentarer

  1. Ja nu får ni nog lov å skaffa en pool, det vore ju riktigt perfekt med tanke på hur bra det är att träna i vatten, och då du är så känslig för kallt vatten, vilket det oftast är i havet, fast det är sommar. Det blir ju inte enbart en nöjespool utan en som verkligen kommer till nytta. Så nytta med nöje, el tvärtom 😊

    1. Haha, det här med att skaffa pool lär nog förbli en längtan ett bra tag till. 😃 Men det är en väldans tur att jag bor i spastaden Varberg. Inte alls svårt att komma i gång med vattenträning i uppvärmd pool här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *