Så gör du påskskrapbilder med oljekritor

***Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kontorsgiganten och Pen Store***

måla med kladdkritor
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Jag har inte målat med oljekritor eller kladdkritor på evigheter för att de är så himla kladdiga. Men efter det här pysslet kommer jag definitivt måla mer och då tillsammans med syskonbarnen.

När jag var barn brukade jag göra egna skrapbilder genom att måla med oljekritor eller med kladdkritor, som kritorna kallades då. Det var något jag gjorde både på ”dagis” och hemma – kanske var det mamma som lärde mig hur man gör?

påskägg mall

Inför påsken 2020 har jag återigen velat prova detta pyssel men den här gången med min äggmall, som jag även använt när jag målat hemliga påskägg. Även skrapbilden fick alltså formen av ett påskägg.

Måla ett färglager med oljekritor

måla med oljekritor
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Jag älskar – ÄLSKAR (!) – Faber-Castells konstnärsmaterial. Oljekritorna lyser så otroligt fint i regnbågens färger och täcker pappret mycket bra. Kan varmt rekommendera oljekritorna från Faber-Castell!

Ladda ner och skriv ut äggmallen. Eller så kan du helt enkelt rita ett eget ägg. Mallen är mest till för att hjälpa dig komma i gång. Jag vet själv hur skönt det kan kännas att bara göra utan trösklar. Plocka fram dina oljekritor och måla ett lager i valfria färger. Täck hela bildens yta, som jag gjort innanför linjerna på äggmallen.

Måla över med svart oljekrita

måla med kladdkritor
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Måla över det första färglagret med en svart oljekrita. Täck hela ägget också denna gång. Nu kan du börja skrapa fram läckra former och mönster, skapa egna bilder. Jag använde en gaffel för att dra ränder på mitt påskägg. Prova att skrapa fram bilder med hjälp av olika föremål.

måla med oljekritor
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Enkelt och effektfullt, va? Jag tycker själv detta påskpyssel är ett roligt sätt att öva nya målartekniker och längtar efter att få göra något liknande med syskonbarnen.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *