Regnig utflykt till Rydals museum och Rydals herrgård

restaurang i rydal
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Fotot ger en viss känsla för hur regnigt det var i Rydal. Rydals herrgård skymtar bakom grönskan.

En regnig dag som denna är det extra mysigt att gå på museum och äta på herrgård längre in i landet. Jag och bästa vännen Therese åkte på en liten utflykt till Rydal i Mark, där både Rydals museum och Rydals herrgård ligger i ett anrikt fabriksområde på Boråsvägen. Det var Therese som föreslog utflykten, hon brukar åka förbi orten och har länge varit nyfiken på museet och herrgården. Jag har också varit nyfiken och därför var Thereses utflyktsförslag välkommet.

Lunch på Rydals herrgård

Rydals museum öppnade inte förrän klockan 12, så utflykten till Rydal fick göras i en något omvänd ordning från vad jag och Therese först tänkt oss. Vi började dagen med att äta lunch på Rydals herrgård. Jag blev uppriktigt glad när jag såg veganalternativet på lunchmenyn; en falafelsallad med quinoa, picklad rödkål, tahinisalsa samt med granatäpple. Salladen smakade precis lika gott som den lät på menyn. Therese åt en rykande varm lasagne och hon tyckte mycket om den.  

rydals herrgård
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Grått, grått, grått. Men visst är herrgårdsbyggnaden vacker?

Rätt som det var började föreståndaren sjunga med den tjusigaste operarösten. Det visade sig att han är en pensionerad operasångare, om man nu någonsin pensionerar sig från yrket. Sådana händelser är otippade – men visst sätter de guldkant på en redan förträfflig upplevelse?

rydals herrgård meny
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Vegansk lunch på Rydals
herrgård, här har du deras falafelsallad.

På Rydals herrgård brann det i kakelugnen där vi satt, en underbar värme som tinade upp våra regnfrusna kroppar. Själva restaurangen är uppdelad i flera salonger, vilket jag tycker bidrar till den höga mysfaktorn i den charmiga, gammaldags byggnaden. Lite synd att det regnade så, ändå. Jag hade gärna avnjutit en stund i trädgården, kanske under taket av klätterväxter vid dammen.

Besök på Rydals museum

Rydals museum
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Entrén till Rydals museum. Jag tycker fasaden är magnifik.

Bara en väg skiljer Rydals herrgård från Rydals museum och det är längs denna väg som Rydal vuxit fram. Det gamla Rydals spinneri från 1800-talet har bidragit till ortens framväxt genom åren. Spinneriet sysselsatte många arbetare och det är i dessas vardag museet ger en inblick. Det är häftigt hur museet utgörs av fabriken och hur stämningsfullt det är att gå runt bland de gamla maskinerna, det är även lite otäckt.

spinneri i Rydal
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Den permanenta utställningen ger en inblick i spinneriet.

Vardagen verkar ha varit tuff för de som arbetade på spinneriet, samtidigt som ägarna blev omåttligt rika. Den permanenta utställningen på Rydals museum berättar mycket om livet runt textilfabrikerna i Sjuhärad, om det så kallade förläggarsystemet. Både jag och Therese uppskattar när historieskrivningen lyfter de verkliga människorna, så den här utställningen gav oss båda ett par fascinerande och lärorika timmar.  

Rydals museum
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Mängden spolar.
..

Jag tror att merparten av fabriksområdet är bevarat, för intill fabriken ligger också arbetarbostäderna. Folk bor i dem än i dag, men under mycket bättre omständigheter än förr. Som jag minns det från utställningen delade en familj – ibland bestående av flera generationer – på ett rum och kök. Inte bara det att arbetarna hade ganska taskiga villkor på fabriken, när de väl var lediga delade de ett dåligt isolerat lägenhetshus med gissningsvis ett femtiotal andra hyresgäster.

Rydals bomullspinneri
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
De nya tidernas maskiner.

Jag blir berörd, illa berörd, men ivrig att lära mig mera om en tid som inte ligger så långt från vår egen. Så tacksamt att nyfikenheten fick leda mig och Therese till Rydals museum och nya lärdomar!

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

7 kommentarer

  1. Vilken mysig utflykt ni gjorde tillsammans lite tråkigt att det regnade. Men det är intressant med historia. Picklad rödlök är så gott tycker jag. Mums 🙂

  2. Vad mysigt att gå på museem, det har jag inte gjort.. Oj minns inte sist jag var på ett.. Eller jo det var i Malmö när de tillfälligt hade Titianic museem där 🙂

  3. Absolut en bra idé med utflykter i närområdet – man blir lätt hemmablind och missar sånt …
    En trevlig och intressant utflykt … och även bildande om en tid som inte ligger alltför långt tillbaka. Fina bilder!

  4. Åh vad kul med lite utflykt, ser riktigt finrt ut så tacjk för tipset… Brukar vara en hel del o Varberg så det är kul att få lite tips at göra i närheten..

  5. Var tvungen att googla, blev intresserad av att se lite mer efter ditt inlägg. Herrgårdsbyggnaden är verkligen magnifik och spinneriet imponerande med en vacker fasad. Jag har varit på ett sidenspinneri i Stockholm en gång och läser att Rydals var ett bomullsspinneri. Roligt med museibesök, att se hur det fungerade och hur folk levde kring spinneriet. Fina foton från ditt besök!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *