Nördigt jul- och nyårsfirande 2020

Även jag har haft ett ovanligt jul- och nyårsfirande 2020. Inte bara på grund av pandemin, utan för att jag sedan länge bestämt mig för att försöka vara ledig så mycket jag kan i mellandagarna. Ledig har jag också varit, för första gången på otaliga år. Jag har sovit mycket, är ganska sliten av värk och utmattning. Men mest av allt har jag nördat ner mig i massor av saker.

stora julboken
Stora julboken av folkloristen Jan-Öjvind Swahn är en av böckerna jag läst under mitt nördiga jul- och nyårsfirande. Jag kan inte riktigt med omslaget, det avspeglar definitivt inte det fina innehållet i boken.

Julens historia och folklore är ett tema jag velat fördjupa mig i sedan flera år tillbaka. Som med så mycket annat har jag aldrig riktigt kommit till skott. Inför årets jul- och nyårsfirande hade jag dock beställt hem ett tiotal böcker med olika perspektiv på julen i Sverige. Böckerna handlar om allt från julmustens tillblivelse till historien bakom Staffan Stalledräng. Äntligen, äntligen skaffade jag även böcker om Jenny Nyström och om gårdstomtarna.

jenny nyström livet och konsten
Gunnel Forsberg Warringers Jenny Nyström: Livet och konsten har jag ännu bara hunnit bläddra i. Boken var nämligen ett impulsköp i mellandagarna. Sällan jag är så här nöjd med impulsköp, faktiskt.

Jag kommer ha mycket att berätta om i veckorna.

netflix familjen bridgerton
Netflix Familjen Bridgerton har inte bara varit en av julens och nyårets höjdpunkter, nej, serien har på riktigt varit en av livets höjdpunkter. Svårt att beskriva hur mycket man kan älska fantasivärldar.

På juldagen hände något fantastiskt. Familjen Bridgerton hade premiär på Netflix. Som jag längtat efter tv-serien! Jag tycker annars jättemycket om böckerna. De och serien är helt och hållet för mig, nörd på Regency romance som jag är. Jag var så taggad inför premiären att jag slukade den femte, sjätte och sjunde boken i serien på bara några dagar. Det här är böckerna om de något yngre syskonen Eloise, Francesca och Hyacinth i skaran av Bridgertons.

de sista tanterna bok
De sista tanterna av Fatima Bremer är en helt fantastisk bok. Jag är starkt berörd av personporträtten och tidevarvet författaren skriver fram.

Andra nördiga saker jag gjort? Fördjupat mig i tanternas historia och reflekterat över hur lyckligt lottad jag är som har så snälla tanter i mitt liv. Jag har spelat ganska mycket tv-spel och njutit av en och annan julfilm. Typ så. Jag har blickat framåt. Har kanske inte den mest hoppfulla tron inför coronavåren 2021, men livet måste ändå fortsätta. Jag ska göra vad jag kan för att fylla dagarna med roligheter.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *