Miniatyrmakare tävlar om vem som gör det finaste dockskåpet

Att ha ett stort och välfyllt dockskåp har hittills varit en livslång dröm. Som barn lånade jag ofta hem dockskåpsböcker för att få tips på hur man gör egna miniatyrer. Det har ännu inte blivit en miniatyrmakare av mig! Miniatyrmakare är däremot deltagarna i den brittiska tv-tävlingen The Great Big Tiny Design Challenge, eller Den stora lilla designutmaningen på svenska. Tv-serien strömmar på TV4 Play, kanske sänds den även på vanlig tv och/eller på Cmore? Jag vet inte.

den stora lilla designutmaningen
Bild: © Ron Lach via Pexels

En sak är jag dock säker på: det här kan vara den underbaraste kreativa tv-tävlingen någonsin. Var och en av miniatyrmakarna är fantastisk på sitt hantverk, och så verkar även varje deltagare vara så himla snäll och stöttande mot sina mottävlare. Därför präglas tävlingen av en supermysig stämning, samtidigt som det är spännande att följa deltagarna när de successivt fyller ett dockskåp med historiska rum. Art deco, rokoko och tudor är några exempel på de historiska stilar kreatörerna återskapar i bokstavligen minsta detalj.

Det verkar finnas lika många tillvägagångssätt som kreatörer, för de olika deltagarna har verkligen sina egna tekniker. De svarvar trä, syr i tyg, skulpterar lera och printar ut med 3D-skrivare, allt för att få till så realistiska detaljer som möjligt. Hur häftigt är det inte när en gammal knapp och en bit lera blir till en ljusstake eller när ett par glaspärlor blir till en parfymflaska? Gamla schackpjäser kan både bli käpphästar och delar av bordsben. Mer kreativt än så här blir det knappast inte och jag är superinspirerad.

Kolla in Den stora lilla designutmaningen på TV4 Play!

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.