Kultur Vardag

5 nördiga saker jag lärt mig om Swatchs klockor

Man kan nörda ner sig i vad som helst, ja, även i Swatchs klockor…
inspiration swatchs klockor

Jag har en speciell relation till Swatchs klockor. Ända sedan jag första gången såg en av de färgglada armbandsklockorna har jag tyckt att de är väldigt åtråvärda, likväl har jag ägt få. Mitt första möte var när min åtta år äldre kusin tog studenten och fick en superfin Swatch-klocka i grönt och lila.

quartz swatch klocka
Visste du att de moderna klockorna drivs av bland annat kvarts?

Tänk dig 1990-talsdesign med klatschiga mönster! Jag ville också ha en. Bums! Men jag var för liten, sas det. Tror du jag höll med? Nää, självklart gjorde jag inte det. När jag blev vuxen skulle jag minsann också önska mig en sådan klocka i present. Precis en likadan som min kusins.

Klockinspiration i Swatch-butikerna

Swatch-klockorna har följt mig efter det, så till vida att jag alltid hajar till när jag ser en. Å, en Swatch klocka, så snygg! När jag har besökt storstäder utomlands har jag gått in i butikerna för att beundra de kreativa klockorna. Det finns alltså hela Swatch-butiker, som flaggskepp. Dock inte här i Sverige, så vitt jag vet. Att gå in i en av Swatch-butikerna är värsta inspirationen, för det ligger som små härliga färgklickar i de olika displayerna. Vid en närmare anblick finns det massor av roliga detaljer att beundra… Så ja, jag tittar gärna!

5 nördiga saker om Swatchs klockor

Swatch-klockorna är verkligen speciella, det visar inte minst dessa 5 nördiga saker om dem:

1. Swatch gör ikoniska samarbeten

Swatch samarbetar med andra designers, konstnärer och varumärken. Detta gör att de alltid har spännande klockor på g. 2022 samarbetar de exempelvis med Dragon Ball, vilket ger coola, mangainspirerade klockor. En del av samarbetena har gett tämligen konstnärliga Swatch-klockor genom åren, sök på ”swatch collaborations” så hittar du många otippade stilar.

2. Namnet ”Swatch” är två ord

Visste du att namnet ”Swatch” är en sammanslagning av de två orden second watch? Men så är det, och att märket heter detta har att göra med att man vid grundandet på 1980-talet tänkte sig att klockorna skulle vara billigare och vardagligare än de exklusiva schweiziska klockorna. ”Finklockan” kunde man spara till de ovanliga tillfällena medan Swatch-klockan kunde bäras när som.

schweiz the swatch group klockor
Swatch-klockorna kommer från Schweiz, som historiskt sett är det ledande landet inom urmakeri.

3. Swatch-klockorna är schweiziska

Även en Swatch-klocka är schweizisk, märket kommer alltså från Schweiz. Under tiden för grundandet genomgick de schweiziska urmakerierna en stor kris. Nya metoder med exempelvis kvarts (quartz) och batteri gjorde att urmakarkonsten ändrades i grunden. Swatchs klockor hör till den nyare tidens skapelser och i jämförelse med de komplicerade urverken från förr innehöll den första Swatch-klockan ”bara” 51 delar.

4. 2022 inleds ett unikt samarbete

På tal om speciella samarbeten… 2022 började Swatch och Omega samarbeta kring Moonswatch med inspiration från den klassiska Omega Speedmaster och med siktet ställt mot rymden. En unik samling med klockor uppkallade efter himlakropparna säljs i butik – och folk har varit som tokiga i den. Moonswatch är inte limited edition, ändå säljer de slut direkt. Den första laddningen såldes slut redan vid releasen.

5. The Swatch Group äger företaget…

… och sett till hela koncernen är detta den största klocktillverkaren i världen. The Swatch Group tillverkar även smycken och bedriver verksamhet i 50 länder. Långt över 30 000 personer arbetar för företaget. Gigantiskt. Inte att undra på att Swatch-klockorna är så inflytelserika och faktiskt påverkar hur vi vill smycka oss.

Ta en titt på de nya Dragon Ball- eller Moonswatch-klockorna! De är otroligt snygga, nästan så att jag skulle vilja börja samla på dem (men det har jag inte råd med).