5 personliga reflektioner kring varför skapande är så bra

Skapande har alltid varit en viktig del av mitt liv. Om jag inte har dagdrömt har jag berättat, skrivit eller skapat på andra sätt. På senare år har jag påbörjat en personlig resa där jag utforskar kreativitetens otaliga vägar, och jag lär mig nya fantastiska saker varje dag. Jag skriver, fotar och målar, gör saker med händerna. Och vet du? Det gör mig gott! Här ska jag dela med mig av fem reflektioner kring varför skapande är bra – häng med!

1. Skapande övar finmotorik

Efter en skada i ena armen, operationer och på grund av det triggad värk i hela kroppen har jag inte så mycket till finmotorik. I perioder undviker jag till och med att greppa pennor eftersom det ger mig mer smärta. Men (!) jag försöker vända det undvikande beteendet till att faktiskt pilla med saker trots att det gör ont. Precis som jag försöker träna upp styrkan i kroppen försöker jag nu träna handstyrkan i min egen takt. Framstegen är kanske inte jättestora, men visst märker jag en skillnad. Om man alltid haft en bra finmotorik kan man nog inte sätta sig in i vad en dålig sådan innebär. Finmotorik kräver träning i form av skapande och pyssel, och det är alltså vad jag nu försöker göra.

2. Skapande ger hjärnvila

Att jobba med händerna är något helt annat än att jobba med huvudet, och i synnerhet att sitta framför en skärm och jobba digitalt. Skärmsittandet tröttar ut mig något enormt, men att göra saker analogt, alltså för hand, ger mig faktiskt mycket energi åter. Det ger mig den paus jag så väl behöver i vardagen. Kanske är det så vilsamt just för att jag är så rotad i uppgiften jag har framför mig. Även om jag inte är superkoncentrerad känner jag mig ändå fullt närvarande i handens rörelse…

3. Skapande ger skärpa

Jag upplever mig som skarpare, som smartare, sedan jag började skapa mer med händerna och fota mer utomhus. Orden kommer lättare, texterna blir definitivt inte lika krystade. Jag tror att hjärnan bearbetar mycket av det jag tagit in och gjort teoretiskt samtidigt som jag skapar.

4. Skapande föder skapande

abstrakt måleri på fri hand
Bild: © Sandra Jönsson via Sandrasdagar.se
Del av en av mina egna abstrakta kladdmålningar på fri hand.

Hur konstigt det än låter är det som att det ena skapandet föder det andra. Genom att fota blir jag bättre på att måla och vice versa. Och jag ser hur detta går igen i allt jag gör nu. Jag pysslar ju mycket med grafisk form till vardags, det är ju också en form av skapande, och genom att ta till mig en massa grafik får jag en bättre intuition kring att rita och måla för hand. Jättehäftigt! Dessutom blir jag mer kreativ rent mentalt, det sker spännande kopplingar i hjärnan.

5. Skapande ger glädje

Jag blir glad av att skapa. Så är det bara. Det är väl min grej i livet. Inget annat än skapande ger mig så stor tillfredsställelse, och faktum är att det gör mig så glad att jag många gånger försvinner in i det. Nej, jag är inte jättesocial eftersom skapande fyller många av mina behov. Men jag kan också bli glad på ett mer ytligt plan. Bara en sådan sak som att titta på vackra saker, såsom ett fint motiv jag vill fota eller härliga färger jag vill måla med. Ja, det får mig att bubbla!

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.