Läst Sötvatten och Min syster, seriemördaren

Sötvatten av Akwaeke Emezi och Min syster, seriemördaren av Oyinkan Braithwaite – vad har dessa böcker gemensamt? Inte så mycket, förutom att de är skrivna av författare från Nigeria och är två ganska märkliga berättelser, var och en på sitt sätt. De har även mig gemensamt. Jag läste böckerna förra veckan och vill passa på att tipsa om dem i ett liknande boktips som jag skrev om Allt jag fått lära mig och Små eldar överallt innan jag gått för mycket vidare i läsningen. Har redan nya böcker på gång, som sig bör i min idealvardag.

Sötvatten av Akwaeke Emezi

I och med romanen Sötvatten har Akwaeke Emezi skrivit in sig som en lysande debutant på författarhimlen. Debutromanen i fråga lovordas från många håll och jag har därför varit nyfiken på den. Nåja, kanske att även baksidestexten och bokomslaget gjorde sitt för att locka mig till läsning. Det här kan vara en av de märkligaste berättelserna jag läst, någonsin. Jag menar det på ett bra sätt. Emezi har använt ett vackert, poetiskt grepp för att skapa den flödande, föränderliga huvudkaraktären Ada.

sötvatten bok
På bilden ser du omslaget för den svenska översättningen av Sötvatten. Boken heter Freshwater i engelsk originalversion.

Redan från födseln är det något speciellt med Ada. Hon hör gudomliga varelser tala till henne, kanske rent av att de bebor henne. Bara för att varelserna är gudomliga är de inte snälla. Tvärtom är de onda andar – ogbanje – som gör allt för att bringa olycka över hennes tillvaro. Ada växer upp i Nigeria, men flyttar i de övre tonåren till USA. Där är hon med om ett trauma som bjuder in ännu flera andar, andar som vill ta över hela henne. Det blir många kamper om herraväldet över Adas personlighet.

Min syster, seriemördaren av Oyinkan Braithwaite

Min äldsta och bästa vän Therese tipsade mig om Min syster, seriemördaren tidigare i år. En bok för dig, Sandra, lovade hon. Hon hade rätt. Oyinkan Braithwaites blodiga roman om systerskap och lojalitet träffar mitt i prick, särskilt själva berättelsen. Vad handlar boken om? Den börjar in medias res med att Korede mottar ett telefonsamtal från den förtvivlade lillasystern Ayoola: ”Korede, jag dödade honom.”

min syster, seriemördaren bok
På bilden ser du omslaget för den svenska översättningen av Min syster, seriemördaren. Boken heter My sister, the serial killer i engelsk originalversion.

Det är bara det att Ayoola har dödat flera gånger, männen hon dejtar. Varje gång hjälper Korede henne att städa upp röran. Lillasystern menar att hon agerar i självförsvar och är oskyldig, men tre dödade män på så kort tid är väl ändå lite väl många? När Ayoola dessutom börjar dejta Koredes livs stora kärlek och saker börjar spåra ur också där, skadas lojaliteten systrarna emellan. Min syster, seriemördaren har en skruvad handling, men då och då får jag som läsare små glimtar av de händelser som format Ayoolas mordiskhet och Koredes beskyddarinstinkt.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

2 kommentarer

  1. Små eldar överallt har jag lyssnat på som ljudbok och tyckte den var bra. Min syster seriemördaren har jag med i min senaste video, det är en av böckerna jag vill läsa 2021. Dock har jag den på engelska. Du verkar läsa väldigt fort? 🙂

    1. Det ska bli kul att höra vad du tycker om Min syster, seriemördaren. Jag ska titta in på din blogg och läsa vad du skrivit om Små eldar överallt, om du nu har hunnit recensera boken (?). Vet inte om jag läser så snabbt faktiskt. Är ganska hjärntrött numera, men jag försöker ta mig tid för litteraturen. Dagarna blir roligare när jag tillbringar dem i böckernas värld. 😊💖

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.