Kriminalhistorisk stadsvandring i göteborgska Masthugget

kriminalhistoria vandring masthugget
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Upplevelse för upplevelse, det är så jag skriver fram blogginläggen nu. Jag har samlat dem på hög i ett par veckors tid och vill berätta om dem alla. För snart två helger sedan var jag exempelvis på Crime walks kriminalhistoriska stadsvandring i göteborgska Masthugget.

När jag visualiserar historiens hamnområden tänker jag mig ett myller, liv och rörelse på repeat. Masthuggets hamnkvarter måste ha varit så förr i tiden, det föreställer jag mig. Det är också den bild jag får av guidningen genom området. Något annat som blir tydligt är att där det finns människor sker det brott.

stadsvandring göteborg masthugget
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Jag är väl en sådan där person som verkligen kan frossa i mörka berättelser, det finns ju trots allt en anledning till att jag valde en kriminalhistorisk vandring framför annat. Men jag måste medge att jag överraskades positivt av hur respektfullt guiden pratade om såväl gärningsmännen som brottsoffren.

Ett av budskapen var att även en brottsling kan vara ett offer i olika bemärkelser, det tycker jag är viktigt att ha förståelse för.

vandring göteborg masthugget
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Medan guiden berättade om Smala vägens skräck, krogstormningen, den ihjälsparkade fabriksarbetaren, hamnbranden, organiserade brottsligheten och den gamla uppfostringsanstalten, gjorde han dessutom kriminologiska kopplingar. Jag älskar när saker får perspektiv och sammanhang, som händelserna definitivt fick här.

Föga förvånande är guiden utbildad kriminolog. Utbildning är såklart inte allt, men i det här fallet använde han sig av all sin erfarenhet för att nyansera historien. Han gjorde det så intressant att jag kommer boka in mig på hans andra turer, bland annat på en i Haga och en i Majorna.

Mer information om Crime walks stadsvandring i Masthugget

webbplatsen Crimewalks.se hittar du mer information om de kriminalhistoriska stadsvandringarna i Göteborg. Du kan läsa om innehållet i de olika turerna, se schema och boka biljetter.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.