Jag skulle älska att ha det nystädat här hemma jämt

ANNONS FÖR EXCELLENT CLEANING

Det finns inga ord för hur viktigt det är för mig att ha ett rent och prydligt hem. Kunde jag välja skulle jag ha det nystädat jämt. Sedan jag började frilansa och fick ännu mera värk har jag dock tappat kontrollen över hemmet något. Det är i alla fall så jag ofta känner det. Att städa blir liksom en börda, ännu en sak på måstelistan och det kan späda på smärtan i kroppen.

Den fysiska tröttheten späds definitivt på, och därför måste jag ägna hela dagen åt att först städa och sedan vila. Jag är inte ensam om detta, jag vet att många med värk kämpar med vardagssysslorna, om än på olika sätt. Och kanske är den största bördan egentligen att man så förtvivlat gärna vill sköta allt perfekt.

nystädat hem
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Jag har en väldans massa böcker hemma, både nya och gamla. Och så har jag genom åren samlat på mig massor av fina saker. Men nu måste jag börja göra mig av med prylar, det har blivit lite för mycket av det goda och det är svårt att ha ett prydligt hem när rummen dignar av saker.

Ibland får man kanske helt enkelt finna sig i att man har damm i hörnen eller ett berg av disk på köksbänken. Livet rullar på ändå, och självklart utan större problem.

Smidigare vardag när miljön man vistas i är städad

Men här är själva grejen: Jag är av den bestämda uppfattningen – och känslan – att livet rullar smidigare när miljön man vistas i tas om hand. Däribland genom städning. Lite kreativt kaos på skrivbordet skadar väl aldrig, men när miljön blir direkt stökig och smutsig kan det påverka såväl kreativiteten som produktiviteten. Jag som jobbar hemifrån borde se till att alltid ha det städat, oavsett vad.

Jag brukar återkomma till detta och varje gång tänker jag att jag borde anlita städhjälp, exempelvis via ett städföretag som excellentcleaning.se eller liknande. Men då kommer nästa krux: Jag kan inte anlita städhjälp innan jag röjt upp bland prylarna. För har jag många saker? Ja, alldeles för många för att bo i lägenhet (och ha en sambo, haha). Så allra först måste jag fortsätta projektet att rensa i röran, som jag påbörjade i december förra året.

När en städfirma kan städa obehindrat här hemma, då tror jag det är dags att seriöst överväga hjälp. Så går tankarna. Oftast.

Fantiserar om att få hemmet städat från golv till tak

Den absoluta drömstädningen är att få en så grundlig städning som flyttstädning. Kanske har jag för mycket tid över för fantasier, men ja, jag fantiserar om att tömma lägenheten på allt och att sedan få varje skrymsle och vrå skrubbad från golv till tak. Har du tänkt på hur många ställen i hemmet som lämnas ostädade år efter år? Dessa skulle jag vilja få hjälp att skura rena. Men då ska möbler och vitvaror flyttas, förstås.

Flyttstäd är ett exempel på städhjälpen som bland andra Excellent Cleaning erbjuder, och givetvis har de också en tjänst för regelbunden storstädning. Handen på hjärtat, hade det inte varit outsägligt skönt att få hjälp att bokstavligen ta tag i skiten varannan vecka? Då kan man ju småpyssla lite själv mellan varven… Kombinationen skulle göra så att skiten aldrig riktigt hinner gro in, föreställer jag mig. Det hade jag gillat.

Bra att få hjälp med fönsterputs när man har handvärk

En städsak som kan vara extra jobbig när man har värk i händerna, vilket ju jag har, är att putsa fönstren. Jag bor i Varberg och min lägenhet vetter åt de bitska och salta havsvindarna. En av få nackdelar med att bo så nära havet. Fönstren hinner knappt putsas innan de åter får ett tjockt saltlager, och i höst- och vinterkylan kan det bli jobbigt för händerna att tvätta fönstren.

Tidigare år har Christoffer, min sambo, stått för den kanske inte alltför frekventa fönsterputsningen. Du ser, jag är kritisk mot våra städinsatser, ha! Men sedan hans handskada tycker jag inte att han ska utsättas för kylan, då den biter hårt mot handen hans. Så även att boka fönsterputs av en städfirma är en seriös framtidsplan, säkerligen inför den rejälare vårstädningen.

Från vanlig hemstädning till grundlig flyttstädning

Excellent Cleaning – excellentcleaning.se – är ett stockholmsbaserat städföretag som erbjuder hemstäd, flyttstäd, storstäd samt fönsterputs för privatpersoner. Målet med städtjänsterna är att de ska hjälpa dig att få det ”excellent hemma”. Företaget i fråga har även tjänster för en ”excellent arbetsmiljö”, detta uppnås med allt från kontorsstädning till trappstädning. Läs mer på excellentcleaning.se!

Personligen tycker jag att ett ”excellent” hem låter finfint.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.