Hur skönt hade det inte varit med utomhusträning i pool?

bygga pool trädgård

Vattengympa är toppen för min kropp, det har många års värk lärt mig om mig själv. Särskilt den sorts vattengymnastik som görs i en uppvärmd pool, i en så kallad varmvattenbassäng som håller över 30 grader, är bra.

När det nya badhuset öppnades i Varberg var jag snabb att skaffa ett bad- och gymkort för att börja träna i vatten. Men först coronan och sedan bekvämligheten har gjort att jag ännu inte pallrat mig dit, ett år senare…

vattengymnastik utomhus
Förra veckan besökte jag en sjö som hade ett så turkost vatten att den såg ut som en bassäng.

Så mycket lättare det hade varit om poolen hade funnits utanför dörren! Denna enda tröskel är det bästa för mig i min något stressade mitt-i-livet-vardag. Jag älskar när jag bara kan gå ut genom dörren och komma dit jag ska. Säkert därför promenerandet är så enkelt för mig och som det blir av nästan varje dag.

Tänk om jag hade haft en pool från Poolgiganten eller från något liknande ställe…

Hur hade det varit att ha en pool i trädgården?

Det händer att jag skriver texter om att ha en pool i trädgården och då kan inte jag låta bli att drömma mig bort till trädgårdsstunder med daglig vattengympa. Nu har jag ju ingen trädgård så att beställa exempelvis en thermopool kan ju av givna skäl inte komma på fråga. Fantasin vet dock inga gränser!

träna vattengymnastik i swimming pool
Den ultimata poolen ger en naturupplevelse, tänker jag mig…

Om jag hade haft en egen swimming pool hade jag nog inte bara gjort typiska vattenträningsövningar i den. Jag hade satsat på tai chi och qigong i bassängen, liksom försökt göra avslappningsövningar till lugn musik och där jag lutat mig tillbaka mot flytpinnar eller poolnudlar. Man kan ligga och skvalpa länge när man har sådana runt och under sig.

Exempel på en avslappningsövning med flytpinnar

Jag kan inte släppa det här med att träna avslappning med hjälp av flytpinnar under kroppen. Måste få spåna kring det! Kroppen har en fantastisk flytförmåga i vatten, prova att lägga dig på rygg vid vattenytan och flyt. Men när man har värk är det trots detta inte alltid så lätt att bära upp sig själv i vattnet.

vattenträning
Här ser du typiska flytpinnar, även kallade poolnudlar. Du kan köpa dem i vanliga sportaffärer.

Då är flytpinnar ett bra knep att ta till. Genom att lägga sådana under bland annat knäna, ryggen, armhålorna och nacken bärs kroppen smidigt upp. Det blir även väldigt skönt att liksom släppa taget, upplever jag det som. Tänk dig instrumental musik i bakgrunden – eller ett regnljud – och vindens mjuka smekningar. Slut ögonen!

Vilka fördelar finns med att bada i pool utomhus?

Den nackdel jag kan komma på med utomhusbad är att vattnet kan bli kallt. Bad i kallt vatten är inget för mig. Jag mår bäst av varmvattenbad och om utomhuspoolen är uppvärmd föredrar jag att bada utomhus framför att bada inomhus – givetvis beroende på årstiden.

bygga thermopool i trädgården

Bada i en utomhuspool är något jag ofta gjorde som barn, både på simstadion och utomlands. Då som nu tyckte jag utomhusbaden har en speciell känsla, det är något med dofterna och ljuden i utomhusmiljön, frihetskänslan i vinden mot huden.

Även om man badar i en swimming pool från Poolgiganten får man en form av naturupplevelse, och när man tar ett pooldopp i trädgården är aldrig fågelkvittret eller lövprasslet långt borta. Den här upplevelsen kan inomhusbad dessvärre inte ge. Men vad gör man när det är vinter, kallt och man vill bada? Går till ett badhus eller spa, förstås.

5 skäl till att jag mår bra av vattengympa i swimming pool

Nedanför ska jag lista fem av de skäl som gör att jag mår bra av att träna vattengympa i en pool – läs här:

  1. Kroppen väger väldigt mycket mindre i vatten, vilket gör att det blir lättare att röra sig och att man kan flyta.
  2. Det känns lättare att göra rörelser i vattnet, men det finns ändå ett motstånd som gör att man får bra träning. Så här övar jag styrka i perioder!
  3. Det är enklare att hålla balansen och att ha en bra hållning i vattnet, som jag upplever det.
  4. Uppvärmt vatten kan ha en smärtlindrande effekt, så kallad värmeterapi. I en bassäng omsluts man av värmen. För vissa fungerar kallbad bättre, och detta fungerar på samma sätt som värmeterapi förutom att man behandlar värk med kyla.
  5. Man kan göra avslappning i vattnet, se tipset om flytpinnar!

Jag kan väl tillägga att efter ett vattenträningspass är det som att spänningarna släpper och att jag blir alldeles matt i kroppen. På ett skönt sätt, alltså. Jag simmar aldrig eftersom simning frestar för mycket på ryggen och nacken. Då är vattengympa mycket, mycket bättre för mig, och detta inkluderar styrketräning med särskilda redskap för bassängträning.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.