Du kan skapa mycket fint med silkespapper – läs här!

Det senaste året har jag skapat content i ett lugnare tempo, och detta skapande inkluderar bland annat pyssel med silkespapper. Tidigare år har jag mest köpt rättigheter till att få använda olika bild- och pysselinnehåll, men nu skapar jag alltså i stort sett det mesta själv. Du hittar mina skapelser på Sandrasdagar.se.

skapa med silkespapper

Det här innebär att jag måste utmana mig själv och lära mig nya saker för att över huvud taget ha något att skriva om. Under senvåren har jag bland annat gått en allmän konstkurs, Skapande verkstad, och det var där jag först såg den stora potentialen i silkespapper som efter det blivit ett favoritmaterial. Tillsammans med akrylfärger, ska tilläggas.

Måla och skapa abstrakt konst med silkespapper

Silkespapper har en nackdel, det tappar lätt färgen. Om det får stå framme i solen bleks det på nolltid. Men detta lilla problem löses med hjälp av akrylmedium eller akryllack, och det ska vara rejäla lacklager över det. Pensla på! Använd ett matt lack om du vill ha en matt finish och ett blankt lack om finishen ska vara blank.

silkespapperspyssel

Jag har börjat måla med silkespapper och på så sätt skapa abstrakt konst av pappersbitar i olika färger. Prova att klippa fyrkanter i färger du tycker om och att lacklimma dem på ett tjockt papper, förslagsvis på ett akrylpapper eller en canvasduk. Se hur fint det blir när pappersbitarna smälter in i varandra. Nästan som att de vore målade.  

Kreera vackra konstföremål av detta pysselmaterial

På Sandrasdagar.se kan du se och läsa om hur jag skapar med materialet. Där har jag bland annat lagt upp ett tips på hur du kan göra en skål i silkespapper. För att göra en rundad silkespappersskål lacklimmar du bitar av silkespapper på en uppblåst ballong och låter dem torka. Därefter punkterar du ballongen för att få loss själva skålen, som nu fått ballongens form.

pyssel silkespapper

Jag tycker silkespapper är ett enkelt material. Visst blir man lite kladdig och smulig på fingrarna när man arbetar med det och lacken, men vilka fina konstföremål man kan kreera av det! Och dessutom med små medel. Jag är ingen bevandrad konstnär men har varit supernöjd med det jag gjort hittills.

Kanske något att testa med barnen för skojs skull och som ett alternativ till målarfärger?

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.