Gör dina egna natursmycken av bär, ekollon och kastanjer

Höstnaturen bjuder på så mycket vackert, vackra saker att ta till vara. Tidigare har jag tipsat om hur du kan göra dekorativa höstbuketter av de färgsprakande löven och nu vill jag tipsa om något annat fint. Visste du att du kan pärla med bär, ekollon och kastanjer?

göra smycken av bär
Bild: © Oksana_Schmidt / iStock

Under nästan hela hösten lyser träden röda av bär, bland annat av rönnbär. Buskarna skimrar i blått och orange, av exempelvis slånbär och nypon.

Just dessa bär kan du använda till natursmycken, antingen när de är färska eller något torkade. Trä bären på nål och tråd. Superenkelt.

kastanjer pyssel smycken
Bild: © dopam / iStock

Kastanjer är också ypperliga pysselmaterial när du ska göra egna natursmycken. Men de är något bökiga pärlor eftersom du först måste borra hål i dem.

Det är nog faktiskt enklast att plocka fram borren. Hammare och spik kan fungera, kanske till och med en grövre nål. Det blir dock mer jobb.

När du väl gjort hålen kan du trä kastanjerna på en bit snöre.

pyssel armband ekollon
Bild: © Hakase_ / iStock

Samma sak med ekollonpärlor som med kastanjepärlor, du måste göra hål i ekollonen först. När hålen väl sitter där är det bara att skapa på – och det blir ju så tjusigt!

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.