Fjärilsvägen, Gul utanpå och samtal med Patrik Lundberg

Höstens första kulturevent, ett digitalt författarsamtal med Patrik Lundberg som livesändes via bland annat Göteborgs stadsbiblioteks facebooksida.

Och så har jag tagit min andra covidspruta. Jag stressade mellan sakerna för att hinna med dem bägge, dessa två av veckans höjdpunkter.

Vetskapen om att jag skulle lyssna på Lundberg gjorde att det blev en jäkla fart på läsandet. Jag har typ läst hans Fjärilsvägen och Gul utanpå på några dagar, samtidigt som jag även påbörjat filosofiska skrifter och Gellert Tamas bok Lasermannen. Det här är jag i mitt esse, och jag älskar hur mitt inre närs med nya perspektiv.

Lundberg är en intressant författare, det tycker jag allt. Han beskrivs som en av våra moderna arbetarförfattare och det räcker för att väcka min nyfikenhet.

fjärilsvägen bok
Fjärilsvägen är på många sätt en hyllning till mamma Birgitta. Hon gav så mycket av sig själv och fick så lite tillbaka att hon blev helt slut.

Fjärilsvägen har väldigt mycket arbetarlitteratur över sig. Den är på samma gång Lundbergs uppväxtskildring om att vara adopterad från Sydkorea och om hur hans ensamstående (adoptiv)mamma sakta, sakta bröts ner av samhället.

Hon var en kvinna med en stark tilltro till socialdemokratin, även när hon fick vrida och vända på varenda krona och fick ytterst lite stöd när hennes hälsa svek. Hon slutade dock aldrig att kämpa för sina barn.

Fjärilsvägen har många beröringspunkter med Gul utanpå. Den sistnämnda boken fokuserar dock mer på när Patrik Lundberg bestämmer sig för att söka sina biologiska rötter i Sydkorea, och detta genom att börja plugga i landet.

Dagens författarsamtal handlade just om hur livet som adopterad kan vara i Sverige.

gul utanpå bok
Gul utanpå handlar om Patrik Lundbergs sökande efter såväl sig själv som sina rötter i Sydkorea. Boken skildrar komplexiteten i att både höra till och att inte göra det.

Det var ett viktigt samtal om det som Lundberg kallar för mellanförskap. Vad menas med just mellanförskap?

För honom innebär det att aldrig riktigt betraktas som svensk och att aldrig heller riktigt vara en del av landet där man föddes.

Jag har definitivt fått mycket att tänka på. Är så oändligt tacksam för dessa små glimtar av någon annans tillvaro och hur mycket jag växer genom dem.

Jag tror verkligen att någon annans livsberättelse kan göra mig klokare och medmänskligare. Så tack för att jag fick lyssna i dag och för att jag fått läsa såväl Fjärilsvägen som Gul utanpå!

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.