Larven av fjärilen lönnaftonfly kurade bakom ett löv

Som jag saknat dem, mina fotovandringar i naturen. Jag har mått för dåligt av värmen för att orka ta med mig kameran ut, egentligen för att orka gå ut över huvud taget. Men i dag kom äntligen regnet och med den bättre luften blev det både en och två promenader.

På den första promenaden i Påskbergsskogen fick jag syn på en märklig hårboll som kurade bakom ett lönnlöv. Den lyste i ett slags rosaröd färg och föreföll ha svartvita ögon över hela kroppen. När jag kom närmare såg jag att hårbollen var en larv, en fantastiskt vacker sådan.

fjäril larv lönnaftonfly
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Det störde mig något enormt att jag inte hade kameran och makroobjektivet med mig, så det var bara att gå hem, hämta utrustningen och ge mig ut igen. Jag styrde stegen mot samma lönnlöv – och där var larven! Den här gången kröp den fram.

Bökigt, det är bara förnamnet på hur det var att fotografera larven med det otympliga makroobjektivet. Men jag fick ett par hyfsade bilder i alla fall. Väl hemma satte jag mig framför Google för att leta upp namnet på larven.

Andra har också förundrats över den vackra insekten, visade det sig. På Fråga en biolog via Lunds universitethar nyfikna fått hjälp att identifiera sorten och på Naturhistoriska riksmuseets informationssida om larver finns den med.

larv acronicta aceris
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Namnet på skönheten, då? Lönnaftonfly eller acronicta aceris, som är dess latinska namn. Lönnaftonfly är en fjäril.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.