Metaverse, krypto och NFT – kommer jag leva livet virtuellt?

ANNONS FÖR PAYUP.SE

För ett tag sedan deltog jag i ett företagsevent om krypto och NFT. Eventet var gratis och i Region Hallands regi. Då jag ganska nyligen fått upp ögonen för NFT:er blev jag glad för chansen att lära mig mer om dem. Tror jag att kryptokonst är framtiden? Det vet jag faktiskt inte. Men som marknadsförare och digital kreatör blir jag fundersam så ofta som jag bombarderas med information om det så kallade Metaverse, som sägs vara den framtid vi inom medie- och kreatörsbranschen bör ställa siktet mot redan nu.

Kommer Metaverse bli som ett The Sims – men på riktigt?

Min bild av vad Metaverse är för något är synnerligen inspirerad av The Sims. Men det är, som skrivet, min bild. För många, många år sedan höll jag på lite grann med både Entropia och Second Life. Detta är två virtuella världar i vilka man bland annat kan upptäcka platser, köpa och sälja saker samt skapa sig en avatar med allt vad det innebär. Den ganska fria sociala interaktionen med andra avatarer är en viktig del av dessa spel. Då som nu gillar jag dessa möjligheter. Jag tänker mig att The Sims i form av en onlinevärld och med en egen valuta inte hade varit så dumt.

kryptokonst virtuellt liv avatar
Bild: © ignartonsbg via Pixabay
Min vision för tillvaron i Metaverse är att jag ska sälja läckra krukväxter i regnbågens färger. Tänk dig växter i stil med palettblad så får du en bild av vad jag föreställer mig i blomväg.

Med tanke på att det säljs virtuella tomter för drömhusbyggen i Metaverse – är det inte Snoop Dogg som betalat en massa pengar för en tomt (?) – planerar somliga i detta nu för sina virtuella liv. Och det är lite här som jag tänker att NFT passar in. Genom att köpa kryptokonst kan man skräddarsy sin egen virtuella tillvaro. Det här gäller allt från utseendet på avataren till heminredningen i den digitala bostaden.Om jag skulle ta klivet in i detta skulle jag vilja ha min egen virtuella blombutik där jag säljer fantasifulla krukväxter för exempelvis kryptovalutan Ehtereum (ETH). Jag skulle försöka designa och illustrera växterna själv.

Kan man skräddarsy sin virtuella tillvaro med hjälp av NFT?

Somliga menar att vi redan lever i Metaverse och lyfter då att Metaverse egentligen bara är en förlängning av nätet. Facebook, Instagram och Tiktok är ju också exempel på viktiga delar av våra virtuella liv. Men i stället för att titta på en bild eller ett filmklipp skulle vi kanske snarare uppleva allt i 3D, eller som i The Sims. Det finns säkert många olika alternativ och saker utvecklas successivt!

Fram tills jag var på företagseventet har jag föreställt mig NFT:er som ett sätt att skräddarsy den egna virtuella tillvaron, eller för storföretagen att köpa unik design som de kan införliva i sina digitala skapelser. Ser inte Bored Ape Yacht Clubs NFT-apor ut som perfekta skins för avatarer i Metaverse? Men än så länge är dessa omåttligt populära och dyra apor på Opensea.io mest konstföremål som har värden i sin egen rätt.

Är NFT:er och kryptokonst konst för konstens skull?

På företagseventet via Region Halland fick vi möta en kryptokonstnär. Han berättade om hur han själv skapar och säljer digital konst, och försökte likaså måla upp en bild av hur det här med NFT, eller Non-Refungible Token, fungerar i praktiken. Avancerad teknik bidrar till att det digitala föremål du köper förblir just unikt och har ett unikt värde. Och då konstnären själv är inspirerad av gaming och pixelkonst är att skapa NFT:er en hyllning till den virtuella värld han vuxit upp med.

Det här blir ju lite konst för konstens skull – eller bara ren och skär konst – och som han berättade anordnas till och med virtuella konstutställningar kring detta. Samtidigt är det också ett forum för att uttrycka sin konstnärliga vision. Kanske rentav sin världsbild.

kryptovalutor metaverse
Bild: © ignartonsbg via Pixabay

Många har gjort sig en hacka på kryptovalutor och att investera i kryptokonst kan då ses som en kul grej, liksom som en investering i sig. Eftersom NFT:er är unika utgör de också unika investeringar. Som med marknaden för kryptovalutor kan kryptokonstens värde öka och minska. Om man väljer att sälja en NFT får man alltså dess värde i en kryptovaluta. Därefter kan man ju växla kryptovalutan till ”riktiga” pengar.

Men man kan också spara pengarna för framtiden. Om Metaverse blir något så när likt profetiorna kommer man ganska snart kunna shoppa virtuellt mode och inredning för just kryptovalutor. Kanske, kanske kan man till och med få hem prylen i fysisk form. För en av visionerna för Metaverse är att sudda ut gränserna mellan cyber- och köttrymden ännu mer. Och då är det inte så dumt att ha en fulladdad kryptoplånbok.

Läs mer om Metaverse, krypto och NFT

  • https://www.svt.se/nyheter/inrikes/jag-testade-pa-att-leva-i-metaverse-sa-gick-det
  • https://www.wired.com/story/what-is-the-metaverse/
  • https://www.konsumenternas.se/lan–betalningar/betalningar/mindre-vanliga-betalsatt/bitcoin-och-andra-kryptovalutor/
  • https://www.theverge.com/22310188/nft-explainer-what-is-blockchain-crypto-art-faq

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.