Den ”sanna” berättelsen om skräcken i Amityville

The Amityville horror av Jay Anson, nu har det gått två veckor sedan jag läste boken. Skulle ha skrivit boktipset redan då, men i vanlig ordning kom livet emellan. Det är verkligen sjukdom och olycka i plural. Nästan så att jag börjar undra om jag kanske plågas av demoner. Ha! Det för mig inte helt osökt vidare till bokens handling.

1975 flyttar familjen Lutz till hålan Amityville i New York. Huset familjen bosätter sig i har stått stadigt genom fruktansvärda händelser, till och med genom en brutal slakt på familjen som bodde där dessförinnan. Lutz låter sig inte avskräckas av husets historia, tvärtom lockas de av den otroligt låga prislappen på egendomen.

the amityville horror bok

Det dröjer inte länge innan familjen påverkas av osynliga energier i huset – energier som snart tar form i hiskeliga varelser. Dag för dag följer jag som läsare hur i synnerhet pappa George Lutz tappar greppet om tillvaron. 28 dagar, så länge stannar Lutz-familjen i huset innan de till slut flyr i ren och skär skräck.

Jay Ansons The Amityville horror sägs bygga på verkliga händelser, i mångt och mycket på pappa Georges skildringar. Boken är ett slags reportage om de övernaturliga händelserna på 112 Ocean Avenue, med personlighetsförändringar, husvälsignelser, spökjägare och allt. Jag tycker det här är hur spännande som helst, har läst boken flera gånger.

Mina favoriter Ed och Lorraine Warren har undersökt huset, som räknas till en av de mest hemsökta platserna i världen. The Amityville horror har också gett upphov till en filmserie. På svenska heter den första filmen Huset som Gud glömde – som jag älskade den när jag var barn! Hyrde skräckfilmen var och varannan helg.

Hur märkligt det än låter finns det inget som får mig att koppla av så som en ryslig berättelse, ju hemskare desto bättre.

Mer information om The Amityville horror

Originaltitel: The Amityville horror
Serie:
Författare: Jay Anson
Översättare:
Utgivningsår: 2019 (1977)
Bokförlag: Simon and Schuster
Sidantal: 256

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.