5 recept på rabarbersaft

Rabarbersaft, det är trädgårdsfika hemma hos moster och morbror som jag minns det. Mosters saft med rabarber och röda vinbär, den godaste saften.

recept på rabarbersaft
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Den här saften drack jag när jag fikade på Backens kafé och bagarstuga i Falkenberg.

Hur var det nu hon gjorde den? Jag vet inte exakt och jag har därför sökt efter recept på www.

Tycker det är en kul grej att sammanställa de recept på rabarbersaft jag hittat – kanske att du också har nytta av dem?

Mosters recept på rabarbersaft

Eftersom moster gjorde världens godaste rabarbersaft inleder jag med detta i detalj (för övrigt är det ett riktigt husmorsrecept, klassiskt som tusan):

Ingredienser

 • 1,5 kg rabarber
 • 500 g röda vinbär
 • 9 dl vatten
 • 8 dl strösocker
 • Valfritt: saft från en citron och/eller en vaniljstång

Instruktioner

 1. Skölj och hacka rabarbern i centimetertjocka bitar.
 2. Skölj de röda vinbären, repa av dem om du vill. Det är dock inget måste.
 3. Lägg rabarbern och vinbären i en kastrull med vattnet.
 4. Koka tills frukten och bären går sönder.
 5. Sila allt genom en silduk alternativt genom en kökshandduk i ett durkslag.
 6. Låt rinna av i cirka 30 minuter.
 7. Häll tillbaka vätskan i kastrullen.
 8. Tillsätt sockret.
 9. Tillsätt eventuellt de valfria ingredienserna.
 10. Koka upp och låt så vara under några minuter.
 11. Ta bort skummet som bildas.
 12. Låt saftkoncentratet svalna och häll det sedan på en eller två lätt varma, rena flaskor.
 13. Ställ in i kylskåpet – eller på ett annat svalt ställe – och plocka fram när du vill unna dig något gott. Då späder du ut koncentratet med kallt vatten.

4 andra recept på rabarbersaft

Klicka på länkarna för att komma vidare till recepten.

1. Rårörd rabarbersaft är ett saftrecept som finns på Land.se. Med tanke på att receptet innehåller fyra citroner gissar jag att saften blir härligt syrlig. Jag har inte alls något emot syrlighet, föredrar det rent av framför sötsliskiga drycker.

2. Rabarbersaft med jordgubbar är ett annat saftrecept, men här i en ljuvlig bärmix där även det syrliga får utrymme. Fem ingredienser och enkla instruktioner på Koket.se, tycker personligen att det här rabarbersaftreceptet ser mycket lovande ut.

3. Jordgubbssaft med mynta och rabarber är en annan version av det föregående receptet – älskar tanken på saft med mynta i. Mynta som är så himla gott! Du läser hur du gör i ett recept på Tasteline.com.

4. Rabarbersaft med fläder– två sommarfavoriter i en enda dryck. Hur gör du denna dryck? Det kan du se i saftreceptet på Receptfavoriter.se. Måste medge att det här känns som en väldigt ambitiös saft, men säkert därför som det vattnas i munnen på mig när jag tänker på den.

Om jag någon gång får en egen trädgård ska jag odla rabarber, så är det bara. I nuläget får jag dock nöja mig med andras rabarberskördar och med att läsa Ingar Nilssons fina bok Rabarber.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.