Jag har ett vagt minne av att jag besökte Varnhems klosterkyrka och det som senare skulle bli Kata gård när jag läste arkeologi vid Göteborgs universitet. Då var jag så tagen av alla fantastiska gravfält och hällristningar i Västergötland att allt annat bleknade i jämförelse.
På senare år har jag på mitt mest romantiska vis börjat längta efter Varnhem och förra året besökte jag och sambon Christoffer platsen över dagen. I går var det återigen dags för en dagsutflykt till Varnhem, den här gången var det bästa vännen Therese jag slog följe med. Vi tilltalas båda av att detta är en plats med historiska kopplingar till starka kvinnor.
Historiska platser som Varnhem kan vara mina absoluta favoritplatser att fotografera. Tycker det är så himla tacksamt när platsen bär på ett händelserikt förflutet och när natur och kultur möts som den gör här.
Varnhem ligger utanför staden Skara
Varnhem är en tätort som ligger i närheten av både Skara och Skövde, avståndet är cirka 14 kilometer till bägge städerna. Gångerna jag åkt från Varberg till Varnhem har jag åkt via Borås, då det finns många fina småvägar och småorter. Vägen via Göteborg är annars ett alternativ, om än ett inte lika idylliskt sådant.
Historien bakom Varnhems klosterkyrka
Varnhems klosterkyrka är ett klosterområde från 1100-talet. Platsen har varit i bruk betydligt längre tillbaka i tiden än så, men det var 1150 som cisterciensermunkarna började bygga den praktfulla kyrkan och klostret.
Mäktiga kvinnor i Varnhems historia
Flera mäktiga kvinnor har spelat en betydande roll i Varnhems historia, inte minst fru Sigrid som donerade marken till munkarna så att de skulle kunna resa klostret. Om du har läst den första Arn-boken kommer du kanske ihåg att Jan Guillous berättelse börjar med att Arns mamma Sigrid vill skänka Varnhem till kyrkan?
Inflytelserik plats i medeltidens Norden
Kyrkan och klostret var en av de mest inflytelserika platserna i det medeltida Norden. Flera av de tidiga kungarna – exempelvis Knut Eriksson och Birger jarl – är begravna här. Varnhem var ett riktigt maktsäte under hundratals år, vilket jag själv tycker är förunderligt med tanke på hur avsides platsen känns i dag. (Förlåt, Skara!)
Brand på 1200-talet lägger klostret i ruiner
I och med att Birger jarl grundade Stockholm på 1200-talet flyttades mer och mer av kungamakten dit. Varnhems inflytande minskade successivt och en brand 1234 lade till slut klostret i ruiner.
Om det inte hade varit för Magnus Gabriel de la Gardies fascination för Varnhem hade kyrkan inte varit i ett så fint skick som i dag. Klosterruinerna är en annan fråga! Men jag älskar ”de förfallna” ruinerna, som slår an mina mest drömska och poetiska strängar.
Varnhems klosterkyrka upprustas på 1600-talet
På 1600-talet initierade de la Gardie en upprustning av Varnhems klosterkyrka och en del av dess karakteristiska utseende har den fått från denna tids stilideal. Se bara det säregna kyrktornet i trä! Jag tycker tornet är vackert på ett mera robust sätt.
Besöka Varnhems klosterkyrka i Skara
Jämfört med besöket förra året var det väldigt lugnt med Varnhems-besökare i går. Absolut ingen trängsel! Jag och Therese hade kyrkan nästan för oss själva när vi gick runt i den. Så lugnt med besökare var det. Jag kunde också nästan helt ostört fotografera i klosterruinen, för mig kändes det som rena rama lyxen att kunna styra upp bilderna utan att en massa folk gjorde intrång.
När det inte är coronatider är Varnhems klosterkyrka ett mycket populärt besöksmål. Historieintresserade, kristna, vandringsivriga, ruinromantiker samt bokmalar med fäbless för Jan Guillous Arn-böcker vallfärdas till denna plats. Området är verkligen den ultimata destinationen för en dagsutflykt. Fem sex timmar försvinner snabbt, upptäckte jag och Therese när vi tittade på klockan.
Varnhem som besöksmål
Utanför Varnhems klosterkyrka och klosterruin finns en besöksparkering för såväl bilar som bussar. Här finns även ett café med massor av gott och fikan avnjuts bäst i den vackra trädgården över vilken kyrkan tronar. Jag har besökt platsen i maj och i juli och gissar att den är som vackrast under våren och sommaren.
Även själva klosterruinen står i blom nu. Blommorna och växterna frodas på de forna klosterväggarna som numera mest liknar murar. Ljuvligt. Det är nog så här jag brukar fantisera att den ”perfekta” ruinen ser ut, grönska och sten i ett. Runt om i den frodiga klosterruinen är informationsskyltar placerade, så att munkarnas historiska tillvaro blir ännu mera levande.
Kyrkan är öppen för besökare – här erbjuds till och med guidade visningar för 50 kronor per person. Som skrivet ligger flera av Sveriges gamla kungar begravna i kyrkan. Flera av dem har även fått minnesrum med roliga inskriptioner. Läs exempelvis om Erik läspe och halte! Det är jävligt mycket skryt i inskriptionerna, varje kung beskrivs som en frälsare, typ. Ack, historia!
På platsen finns ett litet men engagerat besökscenter. Supermysig och -hjälpsam personal, som tipsar om saker att göra i Varnhem och i resten av Skara. Här finns likaså – och återigen – ett litet men genomtänkt klostermuseum, där framför allt cisterciensermunkarnas vardag i Varnhems kloster skildras utifrån bland annat text, bild och film. Museet är kostnadsfritt att besöka.
Strövområden i historiska Varnhem
För mig blir det allt viktigare att besöka platser med fina strövområden, ännu en gång det här med natur och kultur som smälter samman till något vackert. Varnhems klosterkyrka har flera fina vandringsleder och strövområden. Jag och Therese gick längs den två kilometer långa Rosenstigen, som förde oss förbi flertalet kulturhistoriska minnesmärken. Annars har Varnhems vandringsleder kopplingar till olika pilgrimsmål i både närområdet och Europa.
Besöka Kata gård i Varnhem
Kata gård ligger i direkt anslutning till kyrkan och klosterruinen i Varnhem. Därför rekommenderar jag att tid avvaras för att besöka hela det historisk-arkeologiska området. Kata gård spelar en betydande roll i Varnhems historia och här har arkeologer grävt ut en av Sveriges äldsta kyrkor och kyrkogårdar, som använts redan under det vikingatida 900-talet.
Den nutida träbyggnaden är rest med den gamla kyrkan i åtanke, gissar jag med tanke på den lilla modellen som finns inne i den nya byggnaden. Träbyggnaden rymmer ett museum över Varnhems tidiga historia. Här får jag och Therese reda på mera om Kata, den mäktiga vikingakvinnan som har namngett platsen.
I byggnaden finns ruinerna efter kyrkan och delar av kyrkogården. Utställningen leder runt ruinerna från kyrkan och förbi Katas grav. Som gammal arkeologistudent myser jag över hur väl platsens förflutna gestaltas här – ett riktigt lyckat koncept. Jag och Therese var på den kostnadsfria guidade visningen, som ger en inblick i Kata gårds historia och de arkeologiska utgrävningarna på platsen.
Kan inte annat än att tokgilla hur Varnhems historiska kvinnor får ta plats vid Varnhems klosterkyrka och Kata gård.
Läsa vidare om Varnhems klosterkyrka och Kata gård
Blir du också nyfiken på Varnhem och ortens historiska platser? Jag förstår helt och hållet varför du fascineras. Får jag föreslå vidare läsning på Svenska kyrkans och Västergötlands museums respektive webbplatser? På Populär historias webbplats finns en spännande artikel om klosterlivet i Varnhem – in och läs.
Du skriver väldigt målande och man blir verkligen nyfiken på att själv upptäcka dessa platser… 😊
Tack. 💖
Hoppas du får chans att uppleva Varnhem en dag. ☺️
Men du så himla spännade att läsa, och roligt att jag redan från början tänkte på Arn så nämner du det här. Jag har aldrig besökt denna plats men åker jag ner ska jag göra det definitivt.
Det är häftigt att Guillou utgått från platsen, det ger den en till och med ännu mera fantasifull prägel. Älskar dessa svunna tider! Inspelningsplatser från filmerna finns utmärkta (till exempel nere vid bäcken).
Tack för ett härligt inlägg om en plats som står på min önskelista att besöka! Jag älskar såna här platser … men tyvärr så är inte min make lika intresserad. Underbara bilder och inspirerande läsning! Nu ska jag kolla in länkarna du hänvisar till!
Önskar dig en fin helg!
Tack tillbaka. 💖
Hoppas du får besöka Varnhem i alla fall. Det går även bussresor till klosterområdet, men det har du säkert sett. Bland andra Rolfs bussresor har dagsutflykter till Varnhem. Förra året övervägde jag att åka på en av dem, så blev det att jag besökte platsen själv i stället.
Ohh så vackert där är så fina bilder du bjuder på
Hur lätt som helst att få fotofeeling på en så vacker plats. 😍
Wow, vilket inlägg! Jag blir superintresserad av att besöka platsen. Det verkar både vara intressant historia och vackra byggnader. Vad mycket tid du har lagt på att skriva ett informativt inlägg också! ☺
Tack. 💖 Det tog allt sin lilla tid att göra inlägget, men i längden kommer det vara värt det. Jag jobbar mycket med den här typen av texter till vardags och vet hur tacksamt det är när de börjar dra in trafik från Google. Det var bara att gå all in Varnhems klosterkyrka, som jag dessutom tycker så mycket om.
Hoppas du får chans att besöka platsen.
Tack för tipset och ditt sätt att beskriva och förklara historien, jag älskar sådana platser, men har aldrig varit där. Ska lägga det på minnet. Jag har varit mycket i Vadstena där de också har en historik och ett kloster drivet av starka kvinnor och där Heliga Birgitta har satt sina tydliga spår. Där kan man fortfarande se nunnor promenera omkring i klosterträdgården.
Jag har aldrig varit i Vadstena men vill väldigt gärna dit. Har du övernattat på klosterhotellet?
Det är så himla intressant med historia tycker jag också. Har aldrig varit där men låter som en väldigt intressant plats. Ser också väldigt fint ut 🙂
Å ja, där är magiskt vackert!
Kul att vi delar historieintresset. 😃
Tack! Spännande inlägg & fina foton!! Historie-nerd som jag är gillar jag Varnhem mycket! Och jag passar på att tacka för andra fina blogginlägg på din sida. Märkligt nog får jag inte ”Gilla” dina inlägg (det händer ingenting när jag klickar på ”Gilla”)… Well, well, jag läser iaf : )
Vad kul att du hittat hit, Stefan! Tack för att du tog dig tid att kommentera. Jag uppskattar det. Märkligt med gilla-funktionen, jag har också märkt av att den inte alltid fungerar helt som den ska. Jag får kika närmare på det hela.
Kul att du också gillar Varnhem. Har du tips på liknande platser man som historienörd borde besöka?
Ursäkta sena svaret (fick inget meddelande om att du svarat… trots att jag bockade för…)! Ja, jag är ju född & uppväxt i Vadstena, Östergötland, – där finns väldigt mycket att besöka (både i och omkring), och i hela länet finns det dessutom mycket att kolla på! Ännu en favoritplats är medeltidsmuseet Lödöse, nordost om Göteborg. Allt gott!
Så härligt att hitta detta inlägg med sommarbilder i början av kalla januari. Vilken fantastisk plats det är! Historiens vingslag gör sig sannerligen påminda och man känner i hjärteroten att det var här så mycket av vår historia inträffade. Bara de gamla kungagravarna gör att man ryser!
Vi besökte platsen efter sista natten på en underbar Sverigesemester som tråkigt nog avslutats med en hemsk liten övernattningsstuga på en åker inte långt därifrån med yngsta dottern vridande sig i sängen efter att ha fått badklåda efter ett dopp i Vättern… vi funderade på att hoppa över Varnhem och bege oss hemåt men stannade ändå. Tack och lov det gjorde vår dag!
Badklåda låter infernaliskt hemskt, men vad är det för något? Jättetråkigt avslut på semestern, ju. Vilken glädje för er alla att ni ändå stannade och fick uppleva fantasieggande Varnhem. Jag älskar platsen och håller med dig, man kan verkligen känna historiens vingslag där. Platsen är också oerhört fotogenisk, alla dess vinklar och vrår! Nu får du mig att längta till våren och sommaren, får verkligen hoppas att man kan göra en och annan utflykt då. Har du läst Arn-böckerna btw? Jag har inte gjort det ännu, men borde göra det. Någon gång.