Anna Fiskes bilderbok om hur att göra barn går till

Anna Fiske

Anna Fiskes bilderbok Göra barn: Så går det till gav mig bra input i dag. När du inte själv har barn tänker du dig kanske inte heller att du någonsin kommer behöva ha de där samtalen om blommor och bin. Jag står mina syskonbarn så nära och träffar dem så ofta att svåra samtal är oundvikliga. Femåringen tycker det konstigt och fascinerande att jag inte vill ha barn, så jag svarar ofta på frågor om varför.

En aspekt av varför jag valt barnlöshet är att jag verkligen älskar syskonbarnen och inte saknar egna småttingar. Jag ger och får massvis av kärlek hela tiden ändå. En annan aspekt är såklart att jag inte vill ha barn, att jag inser hur fullt upp jag har med mig själv. I dag visste jag inte vad jag skulle svara på mamma-pappa-barn-frågorna, sådana där frågor tenderar att växa och växa utifrån det ”konstiga” med att inte få kusiner… Den här gången fick jag frågan hur jag kan veta säkert att inga barn kommer.

Jag vill svara så ärligt som möjligt, utan att säga för mycket. Så kom jag att tänka på Göra barn: Så går det till och vände mig till barnboken för inspiration till saker att säga.

Handlingen i Anna Fiskes Göra barn

Finns det ens en direkt handling i Anna Fiskes bok om att göra bebisar? Ja, det gör det faktiskt, inser jag förvånad. Handlingen hålls samman genom beskrivningen av hur ett barn blir till, från den allra första kärleken mellan föräldrarna till bebisen som myser i barnvagnen. De inledande raderna i boken sätter tonen:

”En gång var du en bebis. Alla människor har varit bebisar. Men hur gör man en bebis?”

Varje mening har ett eget uppslag med fantasifulla men faktabaserade illustrationer. Det märks hur mycket Anna Fiske har tänkt på stjärnfamiljer och mångfald genom sidorna. Jag skulle absolut beskriva boken som inkluderande, även mitt bland alla biologiska förklaringar. Det tycker jag är en av bokens styrkor.

Göra barn: Så går det till
Bokomslaget till bilderboken.

En annan styrka är hur rak på sak beskrivningen av barnets tillblivelse är. Processen med spermien och ägget skildras sakligt, men skildringen lättas upp av de roliga bilderna och fnissiga texterna. Lite fnissigt ska det trots allt vara! Samtidigt tar Fiske barnens frågor på största allvar och det ska hon verkligen ha credd för. Tack, Fiske, för att du hjälper oss vuxna att möta barnens nyfikenhet på ett så fint sätt!

Så bra är bilderboken om att göra bebisar

recension betyg
Jag ger Göra barn: Så går det till av Anna Fiske fyra av fem stjärnor i betyg.

Anna Fiskes bilderbok är en kul och lärorik skildring av att göra bebisar, givetvis skriven och illustrerad så att den ska tala direkt till barnen du läser boken med. Nästa gång du får nyfikna frågor om blommor och bin rekommenderar jag att du plockar fram Göra barn: Så går det till och låter boken bli ett avstamp för ytterligare samtal. Jag tror inte du hittar ett bättre avstamp för samtalet än denna fint berättade faktabok för barn. Bilderboken får bägge tummarna upp och jag vill återigen rosa författaren för hur hon tänkt på inkludering.

Innan jag sätter p måste jag tipsa om den alldeles förträffliga lärarhandledningen som finns till Göra barn: Så går det till – det perfekta komplementet! Den gör det hundra gånger lättare att ha detta eventuellt svåra samtal med barn. Minst.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

4 kommentarer

  1. Tack för boktipsen! Jag har skrivit upp dem.

   Älskar hur det finns en barnbok för nästan allt och visst är väl dagens förklarande böcker ganska vettiga?

   När börjar barnen undervisas i sex- och samlevnad-ämnet? Föreställer mig att man pratar om det på ett annat sätt i dag än när vi var små.

 1. Sådan super bra bok det här behövs verkligen i det mordärna samhället i dag att barn lär sej mer om sådant här vid en tidig ålder 🙂

  1. Jag håller med dig, Amanda! Det är dessutom tacksamt att det finns barnböcker som vägleder oss vuxna när vi behöver det som mest. 😃

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *