Vardag

Anpassar valet av tillskott utifrån den egna situationen

Vilka vitaminer och mineraler äter jag för att i perioder orka vardagen?

ANNONS FÖR TILLSKOTTSBOLAGET

Jag har mina hälsoproblem och så äter jag vegankost (av alla tänkbara skäl), och det gör i sin tur att jag i långa perioder äter hälsokost i form av vitaminer och mineraler. Egentligen borde jag ju äta multivitaminer för veganer alltid, men ja, jag slarvar. Ibland, alltså.

Men för det mesta är jag noggrann med vad jag stoppar i mig och framför allt under de mörkare årstiderna kan jag känna mig trött och hängig. Då vågar jag inte riskera något, utan äter extra tillskott av D-vitamin, bland annat. För när jag ändå försöker vara duktig och äta ”rätt” kan jag lika gärna komplettera med B-vitaminkomplex och magnesium.

Givetvis på en rimlig nivå och aldrig så att jag proppar mig full med preparat.

äta kosttillskott d vitamin
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Under hösten och vintern är det långt från alla dagar som bjuder på så här mycket ljus.

Enligt min mening finns det numera helt fantastiska kosttillskott med veganska innehåll. Tack och lov, får jag väl tillägga. Om du söker på ”veganska” på exempelvis Tillskottsbolaget får du upp en rad alternativ på vitaminer och mineraler med veganska innehåll. Japp, även med växtbaserade kapslar.

Hälsokost som ett komplement till en balanserad kost  

Jag tror på att äta en balanserad kost, det gör jag.

Alla gånger lyckas jag dock inte med detta, och det gäller särskilt de perioder när jag hamnar i jobbiga värksituationer. Då går all ork åt till att jobba det jag förmår och varje lite vardagssak kan lätt kännas övermäktig.

Visst är det lättare att slänga in en plåt med pommes i ugnen då än att laga något rejält. Så är det bara. Den som lever med värk och som dessutom jobbar förstår vad jag menar. Med detta skrivet försöker jag ändå göra allt vad jag kan för att laga näringsrik mat, i kombination med att äta vitaminer och mineraler.

I sådana här stunder ser jag vitaminerna och mineralerna som viktiga komplement, för att liksom säkra upp depåerna i kroppen. Men jag anpassar dem så klart efter mina egna behov, utifrån mitt eget hälsoläge.

Reflektioner om tillskotten jag använder i vardagen

Som jag förstått det kan det finnas vissa kopplingar mellan lägre nivåer av D-vitamin och fibromyalgi, som ju jag har. Eftersom jag oftast uppmäts ha något lägre värden av vitamin D, har jag valt att äta just D-vitamintillskott.

Många brukar rekommendera att äta magnesium mot värk, jag har provat och inte märkt av några särskilda hälsoeffekter. Däremot brukar jag bada i magnesiumrikt epsomsalt, och detta upplever jag hjälper mig slappna av i musklerna. Inte så sällan får jag en tung känsla i kroppen efteråt.

Om det beror på värmen eller magnesiumet vet jag inte.

B-vitaminkomplex äter jag helt enkelt för att det kan vara svårare att få i sig B-vitaminer när man äter vegankost. Om man har brist på vitaminerna kan det ställa till det rejält i kroppen, man kan få riktigt konstiga symtom som exempelvis påverkar muskelfunktionen nervsystemet.

Där vill jag inte hamna. Har nog med muskel- och nervkrångel som det är på grund av sjukdomsbilden. Så ja, B-vitamin är viktigt.

Hur olika vitaminer och mineraler kan påverka kroppen är ett spännande fält, tycker jag. Det händer att jag läser på om det och främst vänder jag mig då till Livsmedelsverkets webbplats, Livsmedelsverket.se. Kan varmt rekommendera deras olika artiklar om näringsämnena.

Jag kan också rekommendera dig att ta en titt i Tillskottsbolagets utbud av kvalitativa veganska kosttillskott – surfa vidare till Tillskottsbolaget.se!