Vardag

Egentligen en himla enkel sak att göra egen ”varma koppen”

Att göra egen ”varma koppen” har blivit lite av min räddning i vardagen. Det går fort och det blir nyttigt.

Jag blir allt oftare påmind om varför jag måste tänka på vad jag äter. Några dagars ökat godis- och halvfabrikatsintag och så är det kört. Med magen och värken. Så på prov har jag börjat utesluta så mycket färdiglagat som jag bara kan och i stället börjat göra saker själv. En av sakerna jag numera gör är egen ”varma koppen”.

Kokar och mixar frysta grönsaker till soppor

Varma koppen är typ pulversoppa man rör ner i varmt vatten, men i stället för att använda dessa matprodukter fixar jag alltså min egen soppa. Den är 100 procent clean. Jag kokar exempelvis gröna ärtor, blomkål och spenat i vatten, kryddar valfritt och så kör jag ner stavmixern i det hela.

recept enkla soppor
Jag gillar kombinationen av gröna ärtor och persilja.

För enkelhetens skull använder jag frysta grönsaker.

Jag gillar ”varma koppen” med gröna ärtor i

Här går det ju att variera innehållet nästan oändligt. Personligen gillar jag soppa på gröna ärtor, tycker det gör sig bra tillsammans med persilja som är en av mina favoritörter. Men det går att koka soppa på potatis, broccoli, morötter och annat gott. Prova dig helt enkelt fram och försök få med så näringsrika grönsaker som möjligt.

Ibland fuskar jag med färdig buljongtärning…

Okej, så ibland använder jag färdig buljongtärning som smaksättare, det finns en del veganska varianter från de vanligaste märkena i affären. Men eftersom jag försöker hålla mig till 100 procent nyttiga ingredienser försöker jag krydda bäst jag kan och därmed skippa buljongtärningarna. Ja, då blir min ”varma koppen” något vattnig.

… men för nyttighetens skull vill jag göra egen buljong

Jag har läst en del smidiga recept för att göra egen grönsaksbuljong eller grönsaksfond till soppan. Tror att det får bli att göra buljong härnäst, bara för att försöka få till en fylligare soppsmak. Så länge räcker dock kryddningen gott och väl, och det viktigaste är att dessa soppor ger mig energi. Jag dricker dem ur glas, medan jag sitter och skriver.

Skönt att inte behöva bryta jobbet för att laga mat. På så sätt lyckas jag äta regelbundet även när jag är extra drabbad av värk och stress.