Lite lustigt är det ändå hur vissa ämnen återkommer igen och igen. Under den senaste veckan har jag skrivit texter om att hitta rätt flyttfirma i flera olika sammanhang, så nu börjar jag känna mig som en flyttexpert. Ha! Därför känns det också naturligt att fortsätta på den inslagna vägen. Så ja, det får bli ännu en text om flytt och flyttfirmor. Temat för texten? Jag har landat i att jag ska berätta om 5 saker jag lärt mig om att välja en flyttfirma, liksom för att summera den senaste tidens research. Här kommer de 5 sakerna!
1. Man kan jämföra flyttfirmors offerter
En sak jag tar med mig från mina skriverier i stort är att när det finns en tjänst finns det oftast en jämförelsetjänst för den. Med andra ord finns det en tjänst för att jämföra flyttfirmor, exempelvis hittaflyttfirma.se, och där du genom att fylla i dina preferenser får flera olika offerter för flytthjälp. Du betalar inget för tjänsten. Däremot kan du spara pengar på den tack vare att du får flera kostnadsförslag att välja på. Surfa in till hittaflyttfirma.se och fyll i formuläret för att jämföra offerter utifrån en lista.
2. RUT-avdrag gör tjänsten billigare
Eftersom flytthjälp räknas som en hushållsnära tjänst kan du få RUT-avdrag på kostnaden. Det gör flyttjänsten avsevärt billigare. Hjälpen kan i själva verket vara så pass billig att det nästan inte lönar sig att göra jobbet själv, särskilt inte om man ändå måste hyra en skåpbil eller liknande för att kunna transportera möblerna och lådorna. Men givetvis är det så att ju mer som görs själv, desto billigare blir flytthjälpen. Här skulle man kunna tänka sig en kompromiss i form av att en flyttfirma transporterar möblerna och att man själv flyttar över lådorna.
3. Det finns olika sorters flytthjälp
De allra flesta flyttfirmorna erbjuder flytthjälp i olika utsträckning. Att transportera möbler och lådor från bostad A till bostad B är så klart givet, men en flyttfirma kan också sköta allt från flyttpackning till flyttstädning. Somliga firmor ombesörjer även det som kallas för dödsbotömning och dödsbostädning efter en avliden, liksom kontorsflytt och konstorsstäd. Utgå från vilken hjälp du behöver när du ska hitta rätt flyttfirma.
4. En flyttfirma sköter flytten smidigt
Även om det kanske tar emot att medge det är man sällan så bra på att bära tungt som man tror. Att bära saker på rätt sätt är lite av ett hantverk, som bland annat inbegriper ergonomi. Om man lyfter och bär på måfå är risken stor att man skadar kroppen, så bara för den sakens skull kan det vara värt att anlita flytthjälp. Dessutom har en flyttfirma rätt sorts utrustning för att kunna sköta flytten smidigt. Om du vill ha en effektiv flytt kan du därför med fördel välja att hyra in en flyttfirma i stället för att krångla med bohaget själv.
5. Flyttfirman ersätter skadade möbler
Om möblerna skadas under flytten ska flyttfirman ersätta alternativt kompensera för detta. Policyn varierar från firma till firma, så se alltid till att läsa igenom avtalet innan du slår till. För gamla möbler utgår inte full ersättning. Tänk dig snarare ersättningen som vid en försäkring där avdrag görs utifrån en marknads- och åldersmässig värdeminskning. Givetvis bör du alltid kolla upp hur seriös flyttfirman är. Men det är ju faktiskt ganska enkelt gjort, med tanke på alla recensioner av flyttfirmor som finns på nätet.
Det här var alltså ännu en vinkel på att anlita flyttfirmor. Jag kan knappt tänka mig hur många olika vinklar jag skrivit utifrån den senaste veckan. Så måste jag ju också jobba på det sättet att jag skriver om ett och samma ämne i hundra olika perspektiv. Det är nämligen en del av skribentens vardag.
Vad kan du ta med dig härifrån, då? Se till att jämföra en flyttfirma med andra flyttfirmor, liksom att kolla upp vad som sägs om den innan du anlitar flytthjälpen. Utnyttja även RUT-avdraget för en billigare flytt. Så! Hoppas du får glädje av den senaste veckans lärdomar.