Kultur

Demonic foes – psykologen berättar om sina demonfall

Jag har läst Richard Gallaghers demonbok Demonic foes. Läs mer om vad jag tycker om den i det här boktipset.

Övernaturliga fenomen, det gillar jag. Spök- och ufojägare är två drömjobb som jag ser fram emot att prova någon gång i livet. Jag tittar mycket på dokumentärserier om hemsökelser i USA, typ A haunting och sån’t.

Mitt intryck är att tron på demoner är ganska utbredd där borta, på andra sidan Atlanten. Tror jag på demoner? Njaej, det gör jag väl inte direkt. MEN jag tycker det är oerhört fascinerande att läsa om dem.

Jag fick blodad tand efter att ha läst The Amityville horror av Jay Anson och fortsatte direkt vidare till Demonic foes av Richard Gallagher. Det är Demonic foes jag ska berätta mer om här, den konstigaste av böcker. Du kommer snart förstå varför.

Gallagher är professor i psykiatri på NY Medical College och psykoanalytiker på Columbia University. Det är ingen överdrift att påstå att han är meriterad inom sitt fält. Han trycker själv väldigt mycket på sina akademiska meriter. Det kanske har sina skäl.

demonic foes bok

Gallagher är expert på demonologi. Exorcister vänder sig till honom för att få medicinska utlåtanden om huruvida en person är besatt av demoner eller inte. I Demonic foes berättar han om flera av sina demonfall – och även om fall där det i stället rört sig om psykisk sjukdom.

Boken innehåller detaljerade fallbeskrivningar, exempelvis en om satanistdrottningen Julia. Fallbeskrivningarna varvas med beteendevetenskapliga utläggningar, både antropologi och psykologi får teoretiskt utrymme.

Jag tycker det är hur spännande som helst att läsa om de olika fallen i Demonic foes, verkligen jättespännande. Oavsett om det Gallagher berättar har hänt på riktigt eller inte, förstärker den självbiografiska tonen kusligheten.

Blotta tanken på att en högt uppsatt psykiatriforskare i Sverige skulle hävda att demoner finns är otrolig, det händer bara inte här. Men i USA verkar allt möjligt – och tack och lov för det!

Mer information om Demonic foes

Originaltitel: Demonic foes: My twenty-five years as a psychiatrist investigating possessions, diabolic attacks, and the paranormal
Serie:
Författare: Richard Gallagher
Översättare:
Utgivningsår: 2020
Bokförlag: HarperOne
Sidantal: 272