5 frågor och svar om att ha katt – i The Sims 4

***Annons för Kattförsakring.se***

att ha katt
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Hemma hos Catarina Lynx och hennes fyra kattkompisar i The Sims 4, som jag brukar spelar på Playstation i vardagsrummet. Perfekt tidsfördriv oktobermulna, hjärntrötta dagar.

Att ha katt är ingen möjlighet, eller? Jag är allergisk mot pälsdjur, mot katter. Så det blir tyvärr inget kattmys IRL, inget klappande, inget kelande. Ingen katt som ligger i knät eller som vänder svansen till här hemma. Men det är IRL, alltså. Jag har alternativa liv i The Sims 4 och där spelar jag bland annat Catarina Lynx, en crazy cat lady som har fyra – ibland fler – kattkompisar. Det är lekande lätt att skaffa katt i spelet, men faktiskt ganska krävande att ta hand om pälsklingarna. Därför brukar det sluta med att jag låter Catarina säga upp sig från jobbet och bli kattägare på heltid.

5 vanliga frågor och svar om att ha katt i The Sims 4

Utan att göra anspråk på att ha med exakt alla aspekter av att ha katt i The Sims 4 lyfter jag här vanliga frågor och svar om det, frågor som jag själv undrat över.

1. Hur skaffar man katt i The Sims 4?

Det finns flera sätt att skaffa katt i The Sims 4, men för att över huvud taget kunna ha husdjur måste du först införskaffa expansionspaketet The Sims 4: Hundar och katter. Precis som huvudspelet finns expansionen till flera plattformar. Jag spelar på Playstation, som exempel på spelplattform.

Catarina Lynx är en färdig sim i spelet. Hon bor i världen Brindleton Bay, i ett mysigt hus nere i hamnen där katterna trivs extra bra. Hon börjar spelet med fyra katter. Ett sätt att ha katt i The Sims 4 är helt enkelt att välja ett färdigt hushåll med husdjur. Du kan också börja spelet med katt, om du väljer att göra ett katthushåll i ”Skapa en sim”-läget.

Annars skaffar du katt i takt med spelets gång. Du kan adoptera katter för 200 simdaler styck. Genom att interagera med de hemlösa katterna i spelet – något Catarina är en fena på – ökar chanserna att ni får en fin relation. När relationen är tillräckligt nära och bra kan du välja att adoptera den hemlösa katten.

Ett annat alternativ är att avla fram kattungar. Om du inte tar bra hand om dina katter rymmer de från hushållet och under tiden de är borta kan de bli gravida. Det går även att kontrollera när, var och hur katterna i hushållet blir gravida, men då måste du helt enkelt steppa upp som kattägare.

2. Hur mycket kostar det att ha katt?

Adoption av en katt kostar 200 simdaler, som jag redan skrivit. Då får du välja på tre olika pälsklingar, var och en med sin egen personlighet. Men du kan också få katter gratis genom att adoptera en hemlös katt som den är eller genom att avla katter.

Som IRL tillkommer sedan en massa kostnader för katterna. Eftersom du inte kan teckna en kattförsäkring i spelet blir varje veterinärbesök ganska kostsamt. Därutöver måste du köpa kattprylar och kattmat, för att de små liven ska trivas hemma hos din sim.

3. Hur mycket mat ska en katt ha?

Katterna i The Sims 4 äter maten via djurskålarna du köper till dem alternativt slickar dem de vanliga mattallrikarna. Du kan till och med laga gourmetdjurmat. När simmarna blir hungriga – gäller även djursimmarna – måste de äta för att inte få en humördipp.

Om du inte fyller på matskålen eller ser till att katterna får annan form av mat slutar det oftast med att de blir så missnöjda att de rymmer hemifrån. Ett sätt att visa katten kärlek är att ge den en godbit via interaktionerna, det kostar dock några simdaler.

4. Hur många katter får man ha?

Det säger ju sig själv att om du ska spela en crazy cat lady vill du ha många katter i The Sims 4. Hur många katter får man ha? Du kan spela upp till sju katter i ett hushåll, som kan ha max åtta simmar. En av simmarna måste vara en faktisk sim, inte nödvändigtvis en människosim, däremot.

Men ett varningens ord är på sin plats: Skaffa inte fler katter än vad du orkar ta hand om! För att knyta an till vad jag skrev inledningsvis brukar min Catarina Lynx ha så fullt upp med fyra katter att jag alltid låter henne säga upp sig från sitt heltidsjobb i restaurangbranschen.

(Hon får i stället brödpengar genom att sticka och sälja tigermössor.)

5. Hur tar man hand om katterna i The Sims 4?

Varje katt i The Sims 4 har en unik personlighet och unika behov, typ så. Det gör också att du måste tillgodose olika behov. Beroende på hur många katter du valt att inkludera i hushållet blir det olika mycket omsorger du måste ge för att katterna ska trivas, må bra.

Förutom att ge katterna mat måste du i olika mån hjälpa dem uträtta naturbehoven. Har du exempelvis köpt en kattlåda? Husdjuren behöver sömn, har du skaffat en djurbädd? Människosimmar och djursimmar skiljer sig inte så mycket åt på så sätt att bäggedera behöver stimuleras både med sociala interaktioner och med nöjen.

När det kommer till det sociala är det en win-win-situation. Simmarna mår bra av att interagera med varandra, så ingen av dem behöver egentligen känna sig ensam. Interaktionerna kan dessutom inkludera gemensam lek med kattleksaker och givande träning för att göra djurtrick.

I det verkliga livet händer att pälsklingen blir sjuk, så även i The Sims 4. Gör vad du kan för att bota katten från de konstiga åkommorna, i spelet är veterinärbesöken ett viktigt inslag. En del av berättelsen. Besöken är helt enkelt ett av många sätt att utforska lite av allt det du kan göra i Brindleton Bay och i de andra spelvärldarna.

När jag tänker på hur fint MEN krävande det är att ha katt i spelet tycker jag nog ändå att det är lite skönt att vara djurfri IRL. Åtminstone ibland.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *