Vardag

Man kan väl få drömma om att köpa husbil och åka runt…?

Husbilslivet verkar härligt!

ANNONS FÖR HUSVAGNS-EXPO

För ett par dagar sedan gick jag och pappa förbi de mångtaliga husbilarna och husvagnarna i Apelviken. Nu har även vindsurfarna parkerat sina vans längs med stranden, redo att äga vågorna på ett helt fantastiskt vindsurfingställe.

bo i husbil i apelviken vindsurfing
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Så här fint är det i Apelviken på våren. I solnedgången, givetvis. Förstår att vindsurfarna gärna parkerar sina husbilar framför den här vyn.

Att upptäcka landet med husbil eller husvagn verkar vara jättehärligt, sa både jag och pappa och så drömde vi oss bort till äventyren i ett vårligt Sverige. Jag tror vi har olika syn på vad det perfekta äventyret är, men våra drömmar förenas i en form av frihetslängtan.

Frihet i att kunna parkera husbilen var man vill

Jag föreställer mig nog inte så mycket bekvämlighet. Inte för att exempelvis en husbil inte kan vara bekväm. Tvärtom! Men när jag tänker på husbilsfärder genom landet får jag upp bilden av hur jag campar under en stjärnklar himmel.

skaffa husbil för äventyr
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Så här fritt och gött kan man ha det. Husbils- surfinglivet ftw!

Kanske vid en sjö i en skog eller intill en ödslig strand. Det är jag och naturen i samklang. På dagarna kryssar jag dock runt bland vackra slott och trädgårdar. Haha! Christoffer, min sambo, åker så klart med.

Vill gärna åka på roadtrip genom skånska Österlen

En roadtrip jag gärna åker på i Sverige är genom det skånska Österlen. Skånes lågland verkar vara perfekt för ett äventyr till bils eller husbils, och delvis till fots. När våren står i fullaste blom börjar jag längta till vallmofälten i Skåne, liksom till solnedgångarna över Ales stenar och stadsvandringarna i Ystad. Jag har inte jättemycket erfarenhet av dessa platser, bara vackra inre bilder och när bilderna är så vackra måste de upplevas irl.

Jag hade tyckt mycket om det.

Utesluter inte att vi köper husbil någon gång

Vi är inte jättegamla, jag och Christoffer. Så hur vi ska lägga upp livet har vi ännu inte bestämt oss för. Men det händer faktiskt att vi tillsammans fantiserar om hur livet med husbil hade varit, vilket Husvagns-Expo i Bromölla kan ge en skymt av. Vi som är moderna kreatörer har alla förutsättningar att faktiskt slå till. Nackdelen här är att jag på grund av sjukdom inte har körkort, det skulle bli mycket körande för Christoffer.

campa i husbil eller husvagn
Bild: © JillWellington / Pixabay
Exakt så här föreställer jag mig stjärnhimlen under husbilsnätterna.

För mig och Christoffer är det just det fria nomadlivet som lockar. För pappa (och mamma) är det snarare känslan av att kunna ta med sig hemmet samtidigt som de bilar runt, tar igen sig och träffar nytt folk. De kämpar med sina sjukdomar och därför kan resande på hemmaplan kännas lite tryggare än att åka utomlands, reflekterar pappa själv under våra samtal. Och så har de nyss sålt huset och är sugna på att prova något nytt. Det kan jag förstå.

Men ja, lite olika utgångspunkter var det här. Och det är inte ens säkert att utgångspunkterna leder någon vart. Drömma kan man dock få göra! Det är inte så dumt det heller.

Köpa och sälja husbil genom en seriös förmedlare

Pappas drömmande går ut på att åka runt till förmedlare av husbilar och husvagnar. Jag gör det mest på min kammare och när vi är ute och går tillsammans, alltså jag och pappsen (vilket vi gör ofta). Att köpa husbil är trots allt ett trevligt samtalsämne.

Det finns lokala förmedlare, och just Husvagns-Expo Bromölla är ett exempel på en sådan lokal aktör som förmedlar husbilar och husvagnar. De har både nya och begagnade fordon, och de hjälper dig att byta din befintliga husbil eller husvagn mot en annan.

Köpa

Om du vill ta det hela ett steg längre än dagdrömmande är det en bra idé att ta kontakt med en förmedlare av husbilar alternativet husvagnar, som den i Bromölla i Skåne. Aktören har nämligen ett stort nätverk och sannolikt alltid något fint på ingång.

Sälja

För det är ju så att många väljer att sälja sina fordon genom exempelvis Husvagns-Expo, och detta för att få hjälp med allt från annonseringen till kontraktsskrivningen. Förutom att få ombesörjning av hela säljprocessen får man fördelen att kunna göra ett smidigt byte. Nedanför följer exempel på hur det kan gå till:

  • Kontakta Husvagns-Expo och boka en visning av husbilen eller husvagnen.
  • Kom överens om att förmedlaren ska sköta försäljningen.
  • Få hjälp med både bilder och texter till annonserna. Annonseringen sker i en rad sammanhang.
  • Låt Husvagns-Expo i Bromölla sköta kontakten och visningarna!
  • Överlämna kontraktskrivandet åt förmedlaren.
  • Slipp helt enkelt att sköta något i säljprocessen, förutom det allra nödvändigaste.
  • Ta en titt på utbudet av husbilar eller husvagnar, ifall du nu planerar att göra ett byte.

Byta

Jag har aldrig ägt en husbil eller husvagn och kan därför inte riktigt sätta mig in i den relation man bygger till fordonet genom åren. Alla turer man gjort tillsammans, de glada stunderna! Säkerligen hinner man samla på sig många fina minnen…

Men ibland kan det ändå bli så att det är dags att sälja, eller att åtminstone byta till en nyare, större eller lyxigare modell, eller det motsatta. Via en förmedlare kan du även få hjälp med bytet, då byter du helt enkelt in ditt gamla fordon och kan förhoppningsvis köpa det nya ganska billigt. Du börjar i alla fall inte från början rent ekonomiskt.

Hyra husbil för att prova på det innan man slår till

Jag tror att för min och Christoffers del hade den bästa början vara att hyra en husbil, hellre det än en husvagn på grund av smidigheten. Man kan hyra husbilar, det är dock ganska dyrt för en vecka. Samtidigt är det inte så mycket dyrare än att boka en rundresa och/eller att ta in på hotell via en researrangör.

roadtrip med husbil
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Sådana här vägar åker jag gärna på roadtrip längs.

Och så får man liksom känna på campinglivet i den stjärnklara natten, lugnet vid skogssjön eller blomsterfältet.