Som så många andra tjuvstartar jag juletiden någon gång i november och då genom att läsa romantiska julböcker och kolla på romantiska julfilmer. 2020 inledde jag mitt julfirande med Amanda Hellbergs historiska roman Jul i krinolin och jag trodde verkligen att denna bok bara var början på en enda lång litterär julfest. Så blev det inte riktigt. Julfilmerna tog överhanden och jag valde därutöver i stället att fördjupa mig i julens historia och folklore. Men en fiktiv julberättelse hann jag läsa julen 2020, och det blev alltså Jul i krinolin.
Jul i krinolin är en söt historia. Den utspelar sig på ett karamellkokeri och på ett gods i 1800-talets Sverige. Lovisa Lind arbetar som karamellkokerska och får chans att koka karameller till baron von Drevers vinterbal. Han är minst sagt en vresig man, men det är något med honom som fångar henne. von Drever verkar i sin tur fängslad av Lovisa, han är ömsom sur och ömsom snäll mot henne. Högst förvirrande! Hon blir ännu mera förvirrad de dagar hon tillbringar på hans gods.
Kärlek, hemligheter, gods och spöken i Jul i krinolin
Det är inte bara baronen som förvirrar. Nej, hans gods är lika stormigt som honom. Det verkar också ruva på många hemligheter – vem är den mystiske pojken som bara Lovisa och en virrig gammal tant verkar kunna se? Även von Drever bär på hemligheter, visar det sig snart. Blir Lovisa den han anförtror sig åt?
Samtidigt som hon förbereder sötsakerna inför festligheterna kommer hon och baronen allt närmare varandra. Det är både fantastiskt och skrämmande. För hon har själv hemligheter, ett mörkt förflutet hon inte vill att någon ska få reda på. Ju förtroligare hon och baronen blir, desto ärligare tvingas hon bli. Kanske lika bra att emigrera till Amerika, som hon redan tänkt sig och att aldrig se tillbaka.
Det är mycket som händer i Amanda Hellbergs Jul i krinolin. Boken är full av stämning, både i form av vackra platser, spirande romantik, mörka godskorridorer och spöken som går igen. Ärligt talat är det här väl inte den bästa boken i världen, men den är definitivt charmig och mysig. Precis som romantiska julböcker ska vara.
Jag tjusas av att svensk litteratur fått en motsvarighet till de Harlequin-böcker som utspelar sig i 1800-talets England.