Det här har jag förtvivlat tänkt varje sommar och fasat över hur utslagen jag är. Men svaret har såklart varit enkelt: det är vädret som hänt, vädret och värken.
Jag har inte lämnat lägenheten på hela dagen. Mår skitdåligt av värmeböljan och luftfuktigheten som det är. Vill inte riskera ännu mer inflammation i kroppen.
Det finns inga ord för lidandet – och nej, värme är inte alls en garanti för minskad smärta. Jag brukade också tro att värmen är bra för mig. Men icke! Åtminstone inte alla gånger.
Viktigt med forskning om väder och värk
För inte så länge sedan var det här med vädrets negativa inverkan på värken mest prat.
Missförstå mig inte. Smärtpatienternas berättelser om mer värk vid viss väderlek kände man till sedan länge. Om man hade frågat mig hade jag kunnat bedyra hur jävla plågsamt vädret kan vara.
Kruxet var dock att man inte hade tittat närmare på det och, ledsen, forskningens legitimerande funktion spelar roll.
Om forskningen kan påvisa ett samband mellan exempelvis väder och värk kan det i längden påverka sjukvårdens och samhällets syn på det hela.
2019 kunde forskningen alltså göra detta.
Luftfuktighet kan ge mer smärta i kroppen
Tusentals personer deltog i studien. De laddade ner en särskild app genom vilken de enkelt förklarat registrerade sitt mående i förhållande till platsen de befann sig på och vädret där. Därefter kunde deltagarinformationen samköras med väderdata.
Som du kan läsa själv i forskningsartikeln visade data på ett samband mellan luftfuktigheten på platsen och smärtan i kroppen. Ju fuktigare luft, desto mer värk. Med andra ord är det inte nödvändigtvis kyla eller värme som triggar värk.
Lite lustigt, för jag har alltid sagt att det är fuktigheten som får mig att må dåligt och nu verkar det ju stämma. Omfattande studie, förvisso, men det skulle definitivt inte skada med ännu mer forskning.
Jag vill veta mer, jag vill att hela världen ska veta mer om det. Om jag får önska en sak av dig är det att du ska kika vidare på forskarnas artikel, du kommer till den via länken här ovanför. Gratis läsning, förstås.