Det är fint med mina och Christoffers familjevänner. Vi är ett litet gäng 80- och 90-talister –som älskar att nörda ner oss i populärkultur. När vi ses tittar vi på serier, spelar brädspel och lirar Nintendo. Vi pratar mycket också, om allt från fantasy till livet. Finns inga bättre umgängesformer för mig! Midsommarafton, den dagen firade vi tillsammans och mestadels i vännernas trädgård. Dagen till ära hade jag och Christoffer med oss kortspelet Love Letter – här firas högtider med spel!
Enkelt att komma i gång med och spela Love Letter
Love Letter kan beskrivas som en modern kortspelsklassiker. Spelet har inget direkt med vanliga kort att göra, utan är ett helt eget spel med en unik kortlek. Eftersom småbarn numera finns med i kompisgänget fungerar det inte riktigt att spela tidskrävande brädspel. Speltillfällena blir för hattiga och faktiskt måste barnen komma i första rummet. Då kan man ju inte försvinna in i ett spel som tar typ två timmar att göra klart och som är svårt att pausa från. Det är därför jag är så glad i Love Letter. Kortspelet är enkelt att komma i gång med, har inte så många moment, är snabbt avklarat men öppnar samtidigt för ett ganska så avancerat spelande.
Svensk version av kortspelet
Ett så omtyckt och spelat kortspel som Love Letter finns i flera versioner, inget ovanligt med det. 2019 kom spelet även på svenska och som en mellanversion av två tidigare engelska utgåvor. Den svenska versionen av Love Letter är exempelvis för sex spelare och den rymmer två nya kort som inte finns i den engelska förstautgåvan, som jag förstått saken. Spelreglerna och korttexterna på svenska gör att barnen kan delta. Spelet har en rekommenderad ålder från 10 år, jag har dock än så länge bara spelat med andra vuxna.
Bakgrundshistoria och spelmål
Jag har hittills hört eller läst tre olika bakgrundshistorier till Love Letter. För enkelhetens skull håller jag mig till historien som står i regelhäftet, jag sitter trots allt med reglerna i handen och varför då krångla till det? (Kommer från omständliga moi.) Spelets bakgrundshistoria och mål är egentligen samma sak. Kungarikets prinsessa ska gifta sig och vill ha en så hängiven allierad som möjligt. Hur visar man en prinsessa sin hängivelse? Man skickar kärleksbrev till henne!
Kruxet är att två till sex spelare är på friarstråt i Love Letter, du och dina motspelare. Alla skriver och försöker få sina egna kärleksbrev med frierier i levererade till prinsessan. Det innebär en hel del intrigerande i det kungliga hovet och där det gäller att spela korten rätt – ha, där fick jag till det! Korten i spelet representerar de olika hovmedlemmarna som du spelar ut för att nå fram till prinsessan. Förhoppningsvis är det dig hon ger sin hand. Nu blev det lite flummigare än vad jag tänkt mig, så jag ska utveckla spelreglerna.
Spelregler för Love Letter
Love Letter utgörs av en liten kortlek, leken innehåller totalt 21 hovmedlemmar och i de flesta fallen finns flera likadana kort. I början av rundan tilldelas du ett kort som bara du får kolla på. När det sedan är din tur att göra ditt drag drar du ytterligare ett kort, det innebär att du som mest har två kort på handen och att du varje tur måste göra dig av med ett kort.
De olika korten har både olika värden och händelser. Oroa dig inte! Allt står på korten, så du riskerar inte att förvirra dig alltför mycket. Syftet är att spela ut korten så att du till slut har ett kort med så högt värde som möjligt på handen. Den som har högst värde vinner nämligen rundan och får en så kallad ynnestmarker. Försten till tre ynnestmarker vinner spelet.
Det finns ett begränsat antal kort av varje sort. Detta gör i sin tur att du bör räkna och hålla reda på korten som spelas under rundan, för det är just då du kan spela strategiskt och skaffa dig ett övertag. Jag vet att det låter mycket, men Love Letter är ett av de minst röriga spelen jag spelat på länge och vad jag gillar med det är att spelarna själva sätter ribban för hur avancerad rundan blir.
Så bra är kortspelet Love Letter
Under en omgång Love Letter går det att smida ränker och finta motspelarna hur mycket som helst. Ändå är spelreglerna enkla när du väl provspelat en omgång och ändå igen är varje runda snabbt avklarad. Spelets höga tempo är guld – och galet beroendeframkallande. Häromsistens körde vi runda efter runda i säkert två timmar. Tiden flög i väg och ju bättre vi blev på ränkspelet desto roligare blev också rundorna.
Jag tycker Love Letter innehåller den perfekta balansen mellan strategi och slump. För visst vill man också bli överraskad och tvingas tänka om!? Jag känner mig alltigenom positivt inställd till detta kortspel och vet att resten av gänget älskar det. Sammanfattningsvis: Love Letter är enkelt, klurigt och roligt. Spela det!