Byta till billigare el och annat ekonomiskt jag borde göra

***Annons för Bytelbolag.se***

Jag borde byta till billigare el. Det är nämligen så att jag och Christoffer arbetar aktivt för att kunna lämna ekorrhjulet. Mitt bloggande är ett sätt för oss att närma oss en friare framtid, utan en massa ekonomisk press. Faktiskt är det en av de ambitiösaste tankarna jag har om mina sajter, att de i längden ska generera passiva inkomster. Nu vet du en av mina drivkrafter i skapandet! Den är så klart långt från den enda. Jag vill frigöra tid och ork för nya upplevelser, för nya engagemang. Klarar inte hur mycket vardag som helst med värken jag har.

billigare el
Bild: © MosquitoSlayer / iStock OCH Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Snygg symbolik med fåglarna på elledningen, va!?

När det kommer till ekonomi finns det fortfarande saker jag gör mindre bra. Situationer där jag måste bättra mig för att spara pengar. Jag är exempelvis galet bekväm med mina abonnemang och avtal. Galet är verkligen ordet för det, för genom att röja upp bland de fasta månadsutgifterna kan jag bespara mig hundralappar eller rent av tusenlappar varje månad. Det nuvarande elavtalet jag har är ett av mina många dåliga samveten gentemot mig själv och drömmen om en kravlösare vardag.

Anvisat elavtal – inget när man suktar efter billigare el

Varför har jag så dåligt samvete över elavtalet? För att jag har vad som benämns anvisat elavtal. Jag har helt enkelt struntat i att förnya avtalet, i att jämföra och välja billig el aktivt. Därför får jag nöja mig med dyr el – men bara tills jag gjort ett aktivt val genom att underteckna ett nytt avtal. Inte hela världen, tänker du kanske. Nej, det är det inte. Det är bara det att jag gjort likadant med ett antal avtal, så nu sitter jag här med exempelvis ett dyrare mobilabonnemang än vad jag måste ha. Förutom det ogynnsamma elavtalet. Så fort jag får lite, lite tid och ork över ska jag rensa upp bland abonnemangen och avtalen och då menar jag verkligen ska.  

Jämföra abonnemang och avtal för en ännu bättre ekonomi

Jag hittar en del inspiration och pepp i böcker som Åsa Axelssons Jag lämnar ekorrhjulet och Oskar Lindbergs Ut ur ekorrhjulet. I bägge böckerna beskriver författarna hur de själva gått till väga för att skapa en vardag bortom heltidsjobb. Det är en vardag som lämnar utrymme för nya upplevelser och meningsfullheter, i lugn och ro. Genom läsningen förstår jag hur sant uttrycket många bäckar små kan vara. Särskilt i en ekonomisk synvinkel. Det gäller helt enkelt att rensa bland utgifterna, fråga sig på vad man kan spara in pengar.

Jag lämnar ekorrhjulet
Här har du den, boken Jag lämnar ekorrhjulet av Åsa Axelsson. Läs och få nya perspektiv på vardag och ekonomi!

Jag förstår ju också att byta till billigare el- eller mobilabonnemang inte fixar livsstilen. Men just de små förändringarna kan föda större förändringar. För vad om man har fyra fem dåliga avtal man borde omförhandla? Säkerligen en dyr affär innan den lilla, lilla ansträngningen är gjord. Jag är full av beundran för alla som tar sig tid att jämföra priser, må det vara el- eller matpriser och som dessutom spårar månadsutgifterna i syfte att hitta nya vägar.

Vad gör du för att minska utgifterna och spara pengar varje månad?  

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

2 kommentarer

  1. Som jag ser det är det enklare att minska sin egen elförbrukning än att hitta en billigare elleverantör. 🙂 De fasta avgifterna kan man ju inte påverka.

    I mitt hus förbrukar vi i genomsnitt 4-5 kWh/dygn på två personer utan att tumma något på bekvämligheterna 🙂

    Men absolut: Små förändringar gör sitt i det långa loppet 🙂

    1. Så himla bra att du hittat strategier för att minska elförbrukningen, Henrik. Jag tar tacksamt emot tips på hur jag ska gå till väga, så dela gärna med dig till denna novis. 😊

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *