5 otäcka spökhistorier för vuxna – i svensk översättning

En sak du kanske inte vet om mig är att spökhistorier är något av det bästa jag vet. Har alltid älskat otäcka berättelser! Därför händer det att jag läser spökböcker och jag tittar också mycket på övernaturlig skräck. När jag verkligen, verkligen måste varva ner är det bara skräck som fungerar. Japp, så är det. Paradoxalt? I min värld är halloween inte över ännu, inte riktigt i alla fall. Innan tillfället är förbi passar jag således på att tipsa om fem spökhistorier för vuxna – här i form av böcker i svensk översättning.

1. Hemsökelsen på Hill House av Shirley Jackson

Hemsökelsen på Hill House

Jag har läst Shirley Jacksons Hemsökelsen på Hill House flera gånger, på såväl engelska som svenska. Fastnar inte helt för boken men den har ändå något visst. För mig ligger spökhistoriens stora förtjänst i Jacksons gestaltning av det hemsökta huset som en nästan egen entitet. Omgivningen krymper runt den lilla grupp människor som besöker huset inom ramarna för ett parapsykologiskt experiment och läsningen blir därmed näst intill klaustrofobisk.

2. Varsel av Stephen King

Varsel

Stephen King är inspirerad av Jacksons skräcklitteratur och han är i sin tur lite av kungen på spökhistorier för vuxna. Hans Varsel – eller The Shining, som ju berättelsen också heter – är en av de mäktigaste läsupplevelserna jag haft. Någonsin. Det hemsökta Overlook Hotel har skördat många liv. De förlorade själarna bebor numera hotellet och gör allt för att skrämma ihjäl den femåriga besökaren Danny, som råkar vara synsk.

3. Kvinnan i svart av Susan Hill

Kvinnan i svart

Kvinnan i svart av Susan Hill är en annan favorit. Jag tycker det är väldigt mycket klassisk spökhistoria över boken och det ger den ett mysrysligt skimmer. Samtidigt som berättelsen är ganska ruggig, då. En advokat ska reda upp ett dödsbo i en håla och uppdraget för honom till ett gods som ruvar på en ondskefull hemlighet.

4. Expedition Kanchenjunga av Michelle Paver

Expedition Kanchenjunga

Jag älskar Michelle Pavers spökböcker och hennes Expedition Kanchenjunga är en ypperlig spökhistoria för vuxna. Den utspelar sig i historisk tid, under en expedition upp för världens tredje högsta berg. Medan bergsbestigarna klättrar på berget stöter de på ett ödsligt läger, i vilket samtliga deltagare från en tidigare expedition ligger döda. Bara det är ju kusligt! Lägg därtill faktorer som hallucinationer på grund av höjdsjuka…

5. När skruven dras åt av Henry James

När skruven dras åt

På samma sätt som jag stundom känner nja inför Hemsökelsen på Hill House känner mig ganska kluven inför Henry James När skruven dras åt. Boken är en av våra mest klassiska spökhistorier för vuxna och den har många skrämmande inslag, varför jag ändå väljer att ha med den på listan över spökböcker. Handlingen utspelar sig på herrgården Bly, dit en guvernant kommer för att ta hand om två föräldralösa barn. En tryckt, spöklik stämning vilar över hela godset och guvernanten blir allt räddare ju längre tid hon vistas på det.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

30 kommentarer

 1. Jag är ingen person som gillar ryssar böcker. Men deckare gillar jag 🙂.
  Men kul att du tipsar om böcker 🙂👍

  1. Jag å min sida läser inte så många deckare. Någon särskild deckarbok jag borde läsa ändå, som du gillar?

  1. Läser du någon annan genre, Therese? Tack för att du läste tipsen i alla fall.

 2. Men åh jag blev faktiskt en smula exalterad av att läsa ditt inlägg! Jag älskar spökböcker, spökfilmer, spökhus – ja allt som har med spöken och rysligheter att göra!😄 Vi delar helt klart ett intresse du och jag, och jag har inte riktigt släppt greppet om Halloween ännu😂 Tack för tipsen och ett riktigt härligt inlägg helt i min smak! Jag har tagit skärmprintar på dina boktips så jag inte ska glömma vad böckerna heter😁
  Tänkte också bara nämna att jag försökte gilla inlägget, men det händer inget när jag klickar på gilla.

  1. Så himla roligt att vi delar dessa intressen, Lillan! Det gör mig glad. Långt från alla älskar spöksaker, men här på nätet öppnar sig nya mötesplatser. Fantastiskt! Du reser väl runt en del i Sverige (under ”normala” omständigheter), brukar du besöka spökhus? Jag tar gärna emot tips på platser att besöka, böcker att läsa och filmer att se. Bomba mig med dina bästa spöktips! 😁

 3. ÄR så dubbel inför skräck. Ser jag det på tv sitter jag alltid med en kudde framför ögonen eller går därifrån då det blir för hemskt. Stephen King är mästaren i mina ögon. Inte för att jag läst så mycket, men lite har jag sett och läst. Den gröna milen är nog en av mina favoriter.

  1. Den gröna milen är mäktig (har dock inte läst hela den tjocka boken, serien, eller vad det nu är. När jag var yngre fanns den i mindre böcker, till skillnad från hans tegelstenar och jag hade en klasskompis som var helt fast i berättelsen. Vi hade nog den även som högläsningsbok i klassen. Vad tycker du om filmversionen av Den gröna milen, den med bland andra Tom Hanks?

 4. Kul tips! Är ju verkligen en konst att skriva skräck så att det inte blir kliché. När vi har spökrundor med barnen har jag skrivit ihop historier om vårt hus eller skogen runt och sedan skickat ut barnen på en marschallutmärkt slinga med några levande vålnader utplacerade. Skräck! Historier om svunna tider och ouppkladade händelser som ligger kvar funkar alltid!
  Ha en fin helg!

  1. Men wow! Det låter hur fantastiskt som helst att skriva ihop egna spökäventyr och att göra spökrundor för barnen. Vill du adoptera mig, snälla? 😉 Delar du med dig av materialet på din blogg, kanske? Jag håller med, att skriva skräck är verkligen en konst. Där gäller det att författaren bemästrar gestaltning.

  1. Dystopier är en annan av mina favoritgenrer. Vilket är ditt bästa dystopiboktips, Elina?

  1. Ägnar faktiskt en del av helgen åt att titta klart på Netflix The Haunting of Bly Manor, så ja, jag har en bra helg. Tack. Hoppas du också har en toppenhelg! 💖

  1. Jag älskar också Netflix The Haunting of Hill House. Om jag får vara sån tycker jag om serien mera än boken. 😳

  1. Nej, spökhistorier är nog en smal nisch, egentligen. Vad gillar du för berättelser, Mirre?

 5. En sak som du och jag har gemensamt är att vi älskar skräck, håller med dig om att det är så bra. Jag kollar också mest på skräck. The shining, har jag både hemma och läst. Håller verkligen med dig om att boken är riktigt bra. Stephen King är min favoritförfattare 🙂

  1. Du och jag har massor av gemensamma intressen, Amanda. Så fint och roligt! Stephen King är en favorit här också. Jag läste hans Att skriva: En hantverkares memoarer när jag studerade kreativt skrivande på Linnéuniversitet och wow (!). King har haft min största respekt (i egenskap av skribent) sen dess.

 6. Tack snälla för tipset. Jag är en boknörd så nya tips är alltid kul. Skräck är kul ibland om de är verklighetstrogna

 7. Wow vilka bra tips, jag älskar också sådana böcker men har inte läst någon av dessa…jo, the shining för länge sedan. Tipsa gärna vidare

  1. Vad roligt att tipsen på spökhistorier för vuxna uppskattas, Diana. Tack! ❤️ Jag tar också gärna emot tips på andra spökböcker. Vilken bok tycker du mest om inom genren?

 8. Jag har aldrig gillat spök- eller skräckhistorier. Har knappt aldrig sett en skräckfilm. Är alldeles för mörkrädd 🙂 Älskar dock att läsa och det går lite i perioder vad jag gillar för genre. Ett tag var det mycket psykologiska thrillers och så, men det avtog när jag fick barn. Just nu älskar jag böckerna om De sju systrarna, trots att det inte alls är en genre som vanligtvis tilltalar mig.

  1. De sju systrarna är helt fantastisk, så jag förstår att du älskar böckerna. Jag har inte läst hela serien ännu. Men det kommer så klart. Lucinda Riley vet verkligen hur man levererar starka berättelser. Jag tycker mycket om när dåtid och nutid varvas, som i hennes böcker.

 9. Jag älskar skräck jag med, framför allt i film väg. Läste väldigt mycket böcker när jag var yngre, men det var länge sen jag läste. The shining har jag sett som film, men kanske skulle testa och läsa boken oxå. Alla böcker som du har tipsat om låter väldigt intressanta.

  1. Att tillgodose sig berättelserna via film går ju lika bra! Så länge man hittar ett sätt som passar en själv. I dag såg jag om The Conjuring för femtioelfte gången och frågan är om berättelsen hade varit lika bra gestaltad i bokform… (?). Kul att du också sett The Shining! Fantastisk film och miniserie. Vad jag minns gillade jag även miniserien väldigt mycket. ☺️

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *