Ta körkort – 5 saker jag skulle göra om jag bara kunnat

ANNONS FÖR TRAFIKO.SE

Ta körkort, det är faktiskt en av de saker jag i samråd med läkare valt bort att göra på grund av min sjukdomsbild. I perioder saknar jag det mycket, hur man nu kan sakna något man aldrig haft? Hade så gärna velat känna på den där frihetskänslan många förknippar med körkortsinnehav.

ta körkort
Bild: © Pixabay / Pexels.com

Jag gillar att besöka nya platser, gärna ska platserna ligga lite avsides och bjuda på såväl kultur som natur. Många av platserna är kanske inte de tillgängligaste via kollektivtrafiken, så att jag inte har körkort gör mig beroende av att någon kan köra mig till dem och jag tycker själv det är lite väl mycket begärt av någon annan. Därför frågar jag aldrig.

5 saker jag skulle göra om jag haft körkort

Det är nämligen få i min krets jag delar mina intressen med, och sakerna jag vill göra hänger samman med just intressena. Här har du dem i den drömmigaste andan, de fem sakerna jag skulle göra om jag haft körkort.

1. Köra till hemsökta platser

Borgvattnets prästgård och Säters paviljong, båda platserna har länge stått högt upp på listan över platser jag vill åka till. Om det bara hade hängt på mig hade jag besökt platserna för länge sedan. Jag hade hoppat in i bilen och åkt till dem på direkten. Hade jag vågat gå in i de hemsökta byggnaderna? Det vet jag däremot inte.

2. Åka till skogen oftare

Jag bor i stan och rör mig mycket i ytterkanten av den, det är nämligen där naturområdena finns. Om jag hade haft körkort hade jag dock åkt till skogen – jag menar den stora skogen – oftare.

körkort roadtrip
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Fotot är från min och bästa vännen Thereses utflykt till Yngeredsforsen och Döda fallet i Halland. Platsen är fantastisk, en riktig sagoskog. Men ack, så avlägsen för mig utan körkort!

Har insett att jag älskar att gå omkring och fotografera bland träd, och när det är säsong tycker jag det är jätteroligt att plocka saker från naturens skafferi. 

3. Åka på roadtrip genom Sverige

Roadtrip genom Sverige, det har jag aldrig varit på. Faktum är att jag sett väldigt lite av Sverige. Det vill jag ändra på! Ett körkort hade möjliggjort en roadtrip och då hade jag nog börjat med att åka runt kusterna med norra Sverige som ett av huvudmålen.

I norr har jag heller aldrig varit. Hade till och med velat se snön däruppe, snön och norrskenet. Tur att jag hade haft övningskörningen på halkbanan med mig, för ett snö- och istäckt underlag verkar utmanande.

4. Köra till fornlämningsplatser

Som gammal arkeologientusiast och -student drivs jag av lusten att besöka fornlämningar. Många av fornlämningarna ligger dock avsides, så återigen missar jag mycket eftersom jag inte har körkort.

vägskylt fornlämning
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Vägskylten med krumeluren symboliserar att det finns en fornlämning i närheten eller på platsen. Fotot är från när jag och Christoffer gjorde en avstickare när vi ändå hade vägarna förbi Falköping.

Det häftiga med fornlämningsområdena i Sverige är att man ofta stöter på dem när man minst anar det. Håll utkik efter vägskylten med krumeluren så kommer du till en historisk eller arkeologisk plats.

5. Åka på söndagsutflykter

När jag var barn brukade jag åka på söndagsflykter. Före internets tid var väl söndagarna ganska händelselösa och därför hittade familjen på saker tillsammans. Vi kunde hoppa in i bilen bara för att åka en tur genom Åkulla bokskogar i regnet, för mysighetens skull. Det här saknar jag och jag hade lätt gjort det alla dagar i veckan, om jag nu hade haft körkort.

utflykt till johnsons gård
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Sådana här ställen – som Johnsons gård utanför Varberg – ligger oftast avsides. Därför kan jag inte fika på dem var och varannan dag.

Vad skulle du göra om du fått lov att köra bil, eller vad gör du rent av redan nu?

Var någonstans kan man ta körkort?

Numera finns det mängder av sätt att ta körkort, du kan göra det på en lokal trafikskola och du kan göra det delvis via nätet. Många föredrar att kombinera de olika sätten och den extra inlärningshjälp de kan få via nättjänster som Trafiko.se, det ger nämligen smidiga möjligheter att plugga på körkortsfrågorna inför teoriprovet.

Trafiko är en kombinerad körskola och nättjänst. Förutom att ge teoretiska verktyg kan du gå handledarkursen, riskettan och risktvåan hos dem. Genom din personliga körkortsplan får du stöd utifrån var du befinner dig, vare sig du är på god väg att bli klar eller precis har börjat. Körkortsplanen hjälper dig att bocka av de olika delarna för att ta körkort.

väg med lupiner
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Jag älskar sommarvägar, lupiner och/eller mjölkört nästan så långt ögat kan nå.

Från att göra syntestet till att klara uppkörningen, ta dig igenom de olika delarna steg för steg och njut sedan av friheten att kunna åka var du vill, när du vill.

Hur underbart låter inte det där sista? Väldigt underbart, om du frågar mig. Jag är faktiskt lite avis på dig som kan ha frihetskänslan från den dag du fixat uppkörningstestet.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.